2015. május 16., szombat

Mai szakasz: 1 Timóteus 6

A legtöbben nem élünk szolga-úr rendszerben, így hogyan vonatkozhatnak ránk az első öt vers tanácsai? Nos, azért alkalmazott-alkalmazó viszonyaink vannak, vagy tanár-diák, gazdag-szegény, szülő-gyerek. Hogyan viszonyulok ahhoz, akinek dolgozom, vagy azokhoz akik nekem dolgoznak, és a többi emberhez, akikkel napi kapcsolatban vagyok?  Egy keresztény nem lehet ellenséges a felettesével, munkáltatójával, vagy családtagjaival szemben, viszont Krisztushoz hasonlónak kell bizonyulnia még a mindennapi küzdelmek közepette is.

A 6-10. versek a „jólét evangéliumának” ellentétei. Ismerjük a szavakat „minden rossznak gyökere a pénz szerelme.” Fogadjuk el ezt az igazságot és a jelenlegi bevételünkhöz igazítsuk életünket. Helyezzük Istent az első helyre az életünkben, keressük az Ő útját és „minden egyéb megadatik majd neked.”

A 11-16. versekben Pál személyes tanácsot ad Timóteusnak, melyből mi is tanulhatunk. „De te, óh Istennek embere” (11. vers). „Istennek embere,” milyen csodálatos jelző! Ki érdemel ki ilyen nevet? „De te, óh Istennek leánya.” „Te, oh Istennek fiatalja” – „ezeket kerüld; hanem kövessed az igazságot, az istenfélelmet, a hitet, a szeretetet, a békességes tűrést, a szelídséget. Harcold meg a hitnek szép harcát… feddhetetlenül a mi Urunk Jézus Krisztus megjelenéséig.”

Emlékszem, ahogy meglátogattam egy személyt, aki ott dolgozott, ahol Mable is, az egyik gyülekezeti tagunk. Ez az illető azt mondta „Mable a legjobb keresztény, akit valaha is ismertem.” Nem hinném, hogy a gyülekezet is ezt mondta volna, mivel Mable körülményei problémássá tették számára, hogy jelen legyen minden szombaton. Annak ellenére, hogy nem mindig volt jelen, engedte, hogy Krisztus ragyogjon benne, ezzel befolyásolva férjét és azokat akikkel dolgozott.

A Timóteushoz írt levél üzenete az, hogy legyünk hűségesek Krisztushoz és a tanításaihoz és ez a témája az Ébredésnek és a Reformációnak is.
Jézus felé irányuló szeretetem hogyan nőtt az elmúlt két évben? Láthatja a világ bennem Jézust?

David Manzano, nyugalmazott lelkész
a Nyugalmazott Munkások Egyesületének tagja
Collegedale, TN,  USA
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése