2015. január 18., vasárnap

Mai szakasz: János 10

A bárányok nyájban élnek és tulajdonságuk, hogy egy vezetőt követnek. Mivel nagyon szelíd állatok, a vezető, akit követnek lehet az egyetlen, aki előttük jár. Ezt érdemes megjegyezni. Ahogy azt is, hogy Jézus kijelenti, Ő a jó pásztor, aki egyenként ismeri juhait, és azok is Őt. Ha a juhok jól ismerik pásztorukat, mert szoros kapcsolatban állnak azzal, aki vigyáz rájuk és gondoskodik róluk, akkor nem valószínű, hogy egy szélhámost követnének.

A szöveg felületes olvasása során nem tűnik fel a kapcsolat az előző történet, és e között. A vak ember meggyógyítása és Jézusnak önmagát jó pásztornak kijelentése között. A meggyógyított férfi bizonyosan olyan, mint egy bárány, aki ismeri a pásztor hangját és követi Őt. Jézus, a Jó Pásztor törődik a juhaival, még az olyan számkivetettekkel is, mint ez a világtalan férfi, akit az emberek vádjai szerint a bűnei miatt sújtott vaksággal Isten. Jézus meggyógyítja és helyreállítja nyájának tagjait és megszabadítja őket a szó szerinti és a lelki vakságtól egyaránt.

A sátoros ünnep idején, a templom területén meggyógyított vak férfi gyógyításának célja az ünnepre Jeruzsálembe összegyűlt sokaság figyelmének felhívása volt. Jézus újabb esélyt adott a népnek, hogy észrevegyék a különbséget a Jó Pásztor,- maga Jézus, aki csakis a legjobbat akarja juhainak – és korának vallási vezetői, a „béresek”, fizetett pásztorok között, akik sokakat elutasítottak, megítéltek és semmibe vettek.

Ellen White így írja le a jelenetet: „Ahogyan a pásztor nyája előtt jár, s elsőnek találkozik az út veszélyeivel, úgy tesz Jézus is népével. »Mikor kiereszti az ő juhait, előttük megy« (Jn 10:4). A mennybe vezető utat megszentelik a Megváltó lábnyomai. Lehet az ösvény meredek és rögös – Jézus végigment rajta. Lábai taposták a kegyetlen töviseket, s tették az ösvényt könnyebbé számunkra. Minden terhet, amit el kell viselnünk, Ő maga is hordozott.” (Jézus élete. Budapest, 2003, Advent Kiadó. 408.o.)

Bátorítson minket a tudat, hogy Jézus a mi pásztorunk, aki biztonságunkért és megmentésünkért küzd! Mindig ismerjük fel a hangját, legyünk Vele és Igéjével folyamatosan kapcsolatban minden egyes napon!

Willie Oliver
a Generál Konferencia
Családi Szolgálatok Osztályának vezetője
Fordította: Csala Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése