2014. december 21., vasárnap

Mai szakasz: Lukács 6

Az ötödik és hatodik fejezetekben Lukács egy olyan irodalmi formát alkalmaz, amelyben ugyanaz a kijelentés vagy gondolat vezet be és zár le egy bizonyos szentírási szakaszt. Az ötödik fejezet leírja azt, hogy Jézus hogyan kezeli növekvő népszerűségét: "...nagy sokaság gyűlt össze, hogy hallgassák és meggyógyítsa őket betegségeikből. Ő azonban visszavonult a pusztába és imádkozott" (Lk 5:15-16).

Mi volt az eredménye Jézus pusztai imádkozásának? "Amikor az egyik napon tanított és ott ültek a farizeusok és törvénytudók, akik Galilea és Júdea különböző falvaiból, továbbá Jeruzsálemből jöttek, az Úr ereje gyógyításra indította őt" (Lk 5:17). Honnan származott Jézus gyógyítási ereje? Az imából.

Lukács Jézus imádkozásának egy másik történetével zárja a szakaszt, amelynek az eredménye gyógyítási erő volt "Történt azokban a napokban, hogy kiment a hegyre imádkozni, és Istenhez imádkozva virrasztotta át az éjszakát. Amikor megvirradt... lement velük, megállt egy sík helyen, vele együtt tanítványainak nagy sokasága és nagy néptömeg ... akik azért jöttek, hogy hallgassák őt, és meggyógyuljanak betegségeikből. Akiket tisztátalan lelkek gyötörtek, meggyógyultak. Az egész sokaság igyekezett őt megérinteni, mert erő áradt ki belőle, és mindenkit meggyógyított" (Lk 6:12-13, 17-19).

Ima által nekünk is hozzáférésünk van minden erőhöz, amely Jézus számára elérhető volt. Ahogy a Jézust mindenhová elkísérő sokaságról és konfliktusokról szóló történeteket olvassuk, kérjük Istent, hogy adjon erőt saját konfliktusaink kezelésére és arra, hogy megbirkózzunk a bennünket naponta érő stresszhelyzetekkel.   

Nehezen tudjuk megérteni a farizeusok és az írástudók folyamatos vádaskodását Jézus ellen, akik minden áldott nap követték Őt, és azt figyelték, hogy miben kritizálhatják és hol aknázhatják alá az Ő szolgálatát. Úgy mint a mai riporterek, akik követik a politikusokat és színészeket, a kémek is mindig Jézus nyomában voltak. De ő soha nem riadt vissza attól, hogy a Szentírás segítségével szembeszálljon a vádakkal és gyógyító hatalmával bizonyítsa istenségét.  

Amint Lukács 6:1-11-et olvasod, gondolkodj el azon, hogy arra összpontosítasz-e, hogy mit nem szabad tenni szombaton és nem arra, hogy olyan lehetőségnek lásd a szombatot, amikor jót tehetsz és életet menthetsz (9. vers).

Amint Lukács kevésbé ismert verziójában olvasod a Hegyi beszédet (20-49. vers), imádkozz Istenhez, hogy adja neked erejét és kegyelmét, hogy bánni tudj a nehéz természetű emberekkel.
Douglas Jacobs, D.Min.
Gyülekezeti Szolgálatok és Homiletika professzor
Southern Adventist University, hittudományok kara


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése