2015. március 2., hétfő

Mai szakasz: Római levél 4

A Római levél első 3 fejezetét olvasva talán azon gondolkodunk, hogyan is hihetünk a megigazulás ingyen ajándékában. Ebben a fejezetben Pál Ábrahám erőteljes példáját mutatja be, akinek életét és hitét mi is követhetjük. Az első három versből világosan kiderül, hogy Ábrahám nem cselekedetei által igazult meg, hanem „Hitt Ábrahám az Istennek, és tulajdoníttaték az őnéki igazságul.” Pál 1Mózes 15:6-ot idézi. Ez egy olyan fontos elv a Szentírásban, hogy majdnem ugyanezeket a szavakat találjuk Galata 3:6-ban és Jakab 2:23-ban is.

Amit meg szeretnénk érteni, az az, hogy Ábrahám Isten iránti hite és hűsége volt az, ami miatt igaznak nyilváníttatott. 1Mózes 15-16. fejezeteiben Ábrahám emlékezteti Istent ígéretére, hogy nagy nemzetté teszi leszármazottait (1Móz 12). Arra is rámutat, hogy gyermektelen, és szolgája Eliézer lehetne örököse. Isten biztosítja őt, hogy saját véréből származik majd az örököse. Emberileg ez lehetetlen volt, de Isten a csillagos égre mutat, és megígéri Ábrahámnak, hogy ahhoz hasonlatos lesz az ő magva (1Móz 15:2-5). Amikor Ábrahám a csillagokra néz, megemlékezik róla, hogy Isten a Teremtő, és az Ő szava képes a semmiből valamit teremteni. Hiszi, hogy Isten képes felesége elhalt méhéből is életet előhozni. És Isten a hit emberének jelenti ki őt.

Pál segít még világosabban látni, hogy Ábrahám nem megdolgozott a megváltásért, hanem az igazság úgy tulajdonítatott neki, és igaznak mondatott még körülmetélkedése előtt (4-15.versek). Leírja a hit küzdelmeit, amin Ábrahám keresztülment Isten ígéreteivel kapcsolatban (16-25 versek). Ábrahámnak le kellett győznie a kétségeit, és hinnie, hogy Sára elhalt méhe életet adhat Izsáknak, a fiuknak. Azt olvassuk, hogy hitt Istenben, „aki a holtakat megeleveníti, és azokat, amelyek nincsenek, előszólítja mint meglevőket.” (17. vers). Pál biztosít Ábrahám Istenbe vetett hitéről, amikor azt írja: És teljesen elhitte, hogy a mit ő ígért, meg is cselekedheti. Azért is tulajdoníttaték néki igazságul (21-22. vers).

Amit magunkkal vihetünk ebből, az az, hogy „hinni” annyit jelent, mint teljes meggyőződéssel bízni abban, hogy amit Isten ígért, azt véghez is tudja vinni az életünkben. Mindannyian, akik teljesen hisszük, hogy Isten megváltoztathatja az életünket, ahogy Ábrahám is meg volt erről győződve, igaznak számláltatunk, és Isten az új születés élményét adja nekünk. Ahogy az Atya feltámasztotta Jézust a halálból, Ő minket is feltámaszt, hogy a hit új életének útján járjunk (24.vers).

Norman McNulty, M.D.
neurológus, Lawrenceburg, TN, USA
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése