2014. október 7., kedd

Mai szakasz: Habakuk 1

Habakuk próféta könyve egy különleges könyv, mert nincs benne egy határozottan megfogalmazott üzenet Izrael számára, hanem inkább egy párbeszéd a próféta és Isten között. Habakuk próbálja megérteni azt, amit lát, és Isten válaszol az aggodalmaira. Azonban nem tekinthetjük a könyvet csupán egy személyes naplónak. Világos, hogy Habakuk megfogalmazza a Júdában élő istenfélő emberek aggodalmait, akik próbálják megérteni és istenismeretükkel összeegyezetni mindazt, ami körülöttük történik; mint akik úgy ismerik Istent mind egy szuverén lényt, aki mindent irányítása alatt tart.

A 2-4. versekben Habakuk kifejezi bosszúságát az erőszak és igazságtalanság miatt, amelyet maga körül tapasztal Júdában. Ő nem a környező nemzetekről beszél, hanem arról, amit Isten népe között tapasztal, akiket jobban ismer. Úgy tűnik, hogy néhányszor imádkozott, ahogy a 2. vers is mondja: „Meddig kiáltok még oh Uram, és nem hallgatsz meg?!”

Isten az 5-11. versekben válaszol, és elmondja Habakuknak, hogy ura a helyzetnek és Babilont fogja felhasználni arra, hogy megbüntesse Júdát. Habakuk megérti azt, hogy Babilon Isten eszköze Júda  megbüntetésre, de küzd azzal a gondolattal, hogy Isten miért használ eszközként egy olyan nemzetet, amely Júdánál is gonoszabb. A 13. versben felteszi a kérdést, hogy miért engedi meg Isten, hogy a gonosz kénye kedvére cselekedjen?

Amint a Föld történelmének vége felé közeledünk, a Habakuk által feltett kérdésekhez hasonlók lesznek azok a kérdésekhez, amelyekkel a ma embere küszködik. A prófétához hasonlóan mi is imádkozunk azért, hogy Isten lépjen közbe, vessen véget a fájdalomnak, szenvedésnek és a gonosznak, amely minden oldalról körülvesz bennünket. Ahogy Isten nem volt közömbös vagy tétlen Habakuk napjaiban, úgy ma sem. Bízzunk Benne!
Audrey Andersson
a Transz-Európai Divízió titkára


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése