2013. augusztus 6., kedd

Mai szakasz: Jób 41

A 39. fejezetben Isten befejezte képességének ecsetelését, hogy állatok sokféle faját teremtette meg különleges tulajdonságokkal. Az előző fejezetben egy nagy állatot (behemót) láthattunk vízilószerű tulajdonságokkal. A 41. fejezet egy másik nagy állatot (leviatán) mutat be dinoszaurusz tulajdonságokkal. A tudósok úgy vélik, hogy a leviatán krokodilszerű tulajdonságokkal van felruházva. Ez a két állat szörnyű, de a harmadik még szörnyűbb lesz, mert mindenek felett hatalma van. Mind a három kapcsolatban van egymással a vizsgálati és a végrehajtói ítéletben.

Mózes eddig elvezetett bennünket Jóbtól és barátaitól az Istennel való párbeszédig. Jób három barátja – az ifjabbikkal együtt – bajban vannak, mert szekuláris nézetük miatt nem értik helyesen a nagy küzdelem és a nagy mennyei lázadás történetét. Ennek következtében meglátásuk tökéletlen és hiányos. Ezért indítja a Szentlélek Mózest arra, hogy megírja Isten párbeszédét Jóbbal, valamint barátainak szembesítését saját nézeteikkel.  

Isten megkérdezi Jóbot, hogy 1) ki tudja-e horgászni ezt a hatalmas állatot; 2) le tudja-e szorítani nyelvét egy kötéllel (1. vers); 3) húzhat-e gúzst az orrába, vagy átfúrhatja-e szigonnyal az állkapcsát (2. vers). Ez egy krokodilszerű állat, de azonnal látni fogjuk, hogy ez az állat egy nagyobb hatalomnak, sátánnak a szimbóluma. Az a tulajdonsága, hogy ez az állat beszélni tud jelzi azt, hogy Isten, Jób és Mózes a sátán eszközének és szimbólumának tekintik őt. 4) Vajon (sátán e krokodilszerű állaton keresztül) fog-e könyörögni neked, vagy beszél-e hozzád sima beszédekkel? (4. vers). Emlékszünk-e arra, hogy sátán milyen sima beszéddel szólt Évához? 5) Vajon (sátán) szövetséget köt-e veled? (4a. vers); 6) Ezt a vadállatot (amely sátánt jelképezi) szolgáddá tudod tenni örökre? (4b. vers). 7) Játszol-e vele, mint egy házi kedvenccel? (5.vers); 8) Ünnepelsz és lakomázol-e vele? Felajánlhatod-e a kereskedőknek eladásra? (6. vers). Teletűzdelheted-e nyársakkal a bőrét, és halászó szigonnyal a fejét (7. vers); 9) Érintsd meg őt a kezeddel (sátánt a krokodilszerű fenevadat), de gondolj a harcra! Éva a kezébe vette a gyümölcsöt, és a bűneset óta a harc egy pillanatra sem állt meg.

Jób könyvének ebben a szakaszában Isten kilép a színtérre, hogy felvegye a harcot ezzel a két hatalmas állattal, a behemóttal és a leviatánnal. A 40. fejezet 19. versében azt láttuk, ahogyan Isten megteremtette őt, most pedig arról szerzünk tudomást, hogy Sátánnak, a krokodilszerű állatnak a várakozásai a nagy küzdelem kozmikus összecsapásában hiábavalóak (9. vers). Isten megkérdezi Jóbot: „Ki szállhat szembe velem úgy, hogy sértetlenül hagynám?” (11. vers - új prot. fordításban a 3. vers). Végül az Úr harcában sátán meg fog semmisülni. Az eredeti héber szöveg ebben a szövegben így hangzik: „Aki szembeszáll vele, annak én megfizetek, mindenki az ég alatt az enyém” (11. vers). Isten azt mondja Jóbnak, hogy sátán nem tud szembeszállni Vele, az Úrral. „Nem leszek csendben felőle és társai felől” (valószínűleg az angyalok egyharmada, akik követték, amikor ki lett vetve a mennyből - 12. vers). Isten nem hallgat Sátán mennyei lázadásának történetéről, és arról, hogy félrevezette az angyalokat.

Isten most áttér egy másik állat leírására, amelynek győztes és erőteljes tulajdonságai vannak, és a harcos Messiás szimbóluma: „Ki veheti el az ő ruháját (a Harcos Messiásét) és fedheti fel lábait?” (13a. vers). „Ki nyithatja ki az ajtókat (a szentély kettős kárpitját, amely elválasztotta a pitvart a szentélytől és a szentélyt a szentek szentjétől)?” Krisztus az, Aki megnyitja az ajtókat. Aztán következik a leghatalmasabb állat leírása, amely Isten hatalmát jelképezi az utolsó küzdelemben a leviatánnal és a behemóttal, és Krisztus, a Harcos Messiás hatalmát, amelyet felettük gyakorol, függetlenül attól, hogy milyen hatalmasak és szörnyűségesek (14-18. vers).

A fejezet további része már nem foglalkozik a leviatánnal. Ennek az állatnak a leírása végén Jóbot teljesen meggyőzi Isten hatalma. Isten saját hatalmát akarja megértetni Jóbbal, a fényt, a sugarakat, a szikrákat, a füstöt, amely körülveszi Őt sátánnal, a krokodilszerű fenevaddal vívott utolsó küzdelemben (18-21. vers). Amikor Isten felkel, minden fegyver szalmaszállá változik (26-29. vers). A 33. vers úgy írja le Őt, mint akihez nincs hasonló a földön, és senkitől sem fél. Ez nem sátán, hanem a harcos Messiás. Bizonyosak vagyunk benne, hogy ez Krisztus, mert az utolsó vers ezt mondja, hogy „szembenéz minden hatalmassal, Ő király a pusztító minden fia fölött” (34. vers - angolból fordítva).

Krisztus a győztes, a királyok Királya és az urak Ura, nincs olyan lény, amely hatalmasabb lenne nála. Mi tudjuk, hogy ez Istenre vonatkozik, mivel Jób azt mondja 42:2-ben, hogy „Tudom, hogy te mindent megtehetsz.”

Drága Istenünk!
Azt tanultuk, hogy nem kell a rajtunk kívül álló és a körülöttünk levő hazugságoktól félnünk, hanem csak a bennünk levő önmagunktól. Ha az énünk leszáll a szívünk trónjáról és te uralkodsz, mint királyok Királya, akkor mi is győzünk a történelmet lezáró és az örökkévalóságot elkezdő nagy harcban. Köszönjük Urunk, hogy ez rólunk szól! Ámen!


Koot van Wyk
Kyungpook Nemzeti Egyetem
Sangju, Dél-Korea

Bírák 6

Izrael hét évnyi engedetlensége és Midján elnyomása után Isten Gedeont választotta ki az Ő hatalmas harcosának. Az Úr angyala megemésztette tűzzel Gedeon elkészített bárányát és kovásztalan kenyerét, biztosítva ezzel Gedeont, hogy győzni fog Midján felett. De csak a kötelességtudás után jön a szabadítás. Az Úr első parancsai még aznap este azonnali engedelmességet követeltek meg: 1) rombolja le az apja Baál oltárait; 2) és építsen oltárt az Úrnak.

Nagyon fontos, hogy a lelki egészségünket mérgező szokásokat és kapcsolatokat megszüntessük, ne csak csökkentsük, vagy egyezkedjünk Istennel, hanem semmisítsük meg őket. Mik azok a bálványok, amiket imádtam, de Isten arra kér, hogy pusztítsam el őket?  Miután az életünkben található bálványokat megsemmisítettük, ugyanolyan fontos, hogy új imádati mintákat alakítsunk ki. Az életem mely területeit szeretné Isten, hogy átadjam neki? Mit tudok tenni azért, hogy  új oltárt építsek Istennek az életemben?

Brennon Kirstein,
A Southern Adventist University káplánja
Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése