2012. április 18., szerda

Mai szakasz: 1 Mózes 2.

1 Mózes 2 bevezet három lényeges elvet, a Szombatot, a házasságot és a választást. Kezdjük a három közül az utolsóval. A választás képessége emberlétünk lényege. Isten nem gépesített robotokat teremtett, akik azért szolgálják Őt, mert így programozta be őket egy mennyei komputeren.  

A jó és gonosz tudásának fája azzal a céllal került az Éden kertjébe, hogy lehetőséget biztosítson a szabad akarat kifejezésére. Isten akarata kezdettől fogva az volt, hogy jellemét megértve, szeretetét és gondoskodását ismerve, gyermekei örömmel szolgálják Őt. Isten nem rendelte el előre ősszüleink bukását, hanem szabadságot adott nekik arra, hogy a jó és a rossz között választhassanak. Mi ugyanezt a szabadságot kaptuk.

A szombat minden héten visszavezet bennünket a gyökereinkhez. Szerető Teremtőnkre emlékeztet, aki arra teremtett bennünket, hogy örüljünk az élet teljességének. Ahogy a szombat Istennel való kapcsolatunk horgonyaként működik, ugyanígy a házasság is megszilárdítja egy férfi és egy nő kapcsolatát. A szombat és a házasság iker intézmények. Az ördög Édentől kezdve  veszettül támadja mindkettőt. A szombat hetenkénti hűséges megtartása hitünk erős alapja. Az Istennel való kapcsolatunk biztos támasza. A szerető otthon és a sziklaszilárd keresztény házasság Isten szeretetét mutatja be a családban és hatáskörünkben egyaránt. Hogyan erősítette a szombat és a házasság az Istennel való kapcsolatodat? Oszd meg velünk!  

Mark Finley

2 megjegyzés:

  1. Az Isten szeretetből teremtette az embert, nem azért, hogy elessen. Ezt bizonyítja az, hogy minden amit teremtett igen jó, tekintetre kedves és eledelre jó volt. Az Istennek fontos a szépség, az esztétekia, és a hasznosság is, amelyek együttesen élvezetet adnak az embernek. A Teremtőnek fontos volt a megfelelő, hozzá illő társ megadása is, mert tudta, nem jó egyedül lenni. És persze megadta az örök élet forrásának a lehetőségét is, miközben a lehető leg minimálisabbra korlátozta az ember elesésének forrását: egyetlen fára. De még ez sem volt elég: minden reggel eljött az emberhez, hogy találkozzon vele és tanítsa. Rengeteg jó befolyás, és csak egyetlen kísértési felület állt az ember előtt. Tapasztalatom szerint, ha nekem fontos az Isten, ha minden reggel keresem és leteszem kezébe akaratomat, ugyanilyen helyzetbe kerülhetek: felismerem, meglátom mindazt a jót, amivel körülvett, meghhallhatom szavát az igén keresztül vagy éppen az elcsendesedésem közben, és egész nap vissza-vissza köszön az, hogy minden élethelyzetben megszólal: ez az út, ezen járj. Ha szeretem őt, nehéz vétkezni.

    VálaszTörlés