2012. július 16., hétfő

Mai szakasz: 3 Mózes 1

Isten korábban a Sínai hegyről szólt a néphez, most pedig új, hordozható földi lakhelyén át tarja velük a kapcsolatot. Mózes Harmadik Könyvében az Úrnak az istentisztelettel és a szent élettel kapcsolatos különleges szavai kerületek feljegyzésre. A Pentateuchus-nak (Mózes öt könyve), az egész Szentírás alapjának a szívében Mózes Harmadik Könyve található. Ebben a könyvben több közvetlenül Isten szájából származó üzenet került feljegyzésre, mint bármely másik bibliai iratban. 

Isten legelső utasításai az áldozati rendszerre vonatkoztak, amely átal gyermekei hozzá jöhettek (3 Mózes 1-7). Az első az égőáldozat (3 Mózes 1), ami már korábbról is ismert volt (1 Mózes 8:20; 22:13). Az áldozati állatok értékben különbözőek lehettek a nagy testű állatoktól a juhokon keresztül egészen a madarakig. Mindez lehetővé tette, hogy a kevésbé tehetős izraeliták is áldozatot mutassank be. Minden egyes égőáldozatkor az áldozati állatot teljes egészében elföstölögtették az Úr oltárán, leszámítva a bőrt, amelyet az áldozatnál közreműködő pap kapott meg szolgálataiért (3 Mózes 7:8). Még a pap sem ehetett az égő áldozatból.

Az égőáldozat arra tanította a népet, akiket bűneik teljesen elválasztottak Istentől, hogy az Ő Szeretett Fiának tökéletes és teljes odaáldozása az egyetlen útja annak, hogy ismét Istenhez jöhessenek. Isten fia egyszer és mindenkorra, minden egyes emberért ajánlotta fel önmagát áldozatul (Zsid 7:27; vö. Jn 1:29; 3:16). Isten ennyire szeret téged, és azt akarja, visszatérj hozzá. 

Roy Gane
Andrews University

Fordította: Liebhardt László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése