2012. július 26., csütörtök

Mai szakasz: 3 Mózes 11


Az Isten szerinti élet az étrendet is magában foglalja. Ha valaki valami tisztátalant (ami halandóságot, valaminek a halálos voltát ábrázolja) visz be a testébe, akkor a szentséget utasítja vissza (magát az életet is beleértve). Isten nem közli, hogy némelyik állat miért tiszta és így megengedett a fogyasztásuk is, amíg más állatok tisztátalanok. Az a tény, hogy némely állat tisztátalan arra utal, hogy ezzek valamilyen kapcsolatban vannak a halállal. Mindenesetre az Úr azt várja népétől, hogy bízzon benne és engedelmeskedjen, még akkor is, ha a konkrét okok nem ismertek. Ugyanakkor Isten megadja a mindent átfogó magyarázatot: összhangban kell élnünk Isten szent természetével (3 Mózes 11:44-45).

Mózes Harmadik Könyve 11. fejezetének egy része az elhullott állatok érintése miatti átmeneti tisztátalasággal is foglalkozik, amely eltávolítható, és  így nincs hatással a földi Szentélyel kapcsolatos szent dolgok egyikére sem. Ezeknek az utasításoknak nincs mai alkalmazásuk. Ugyanakkor a tiszta és tisztátalan állatok alapvető megkülönböztetése sosem függött a földi Szentély lététől (1 Mózes 7. és 8. fejezete). Noé, évszázadokkal a zsidó nép kialakulása és a Mózes Harmadik Könyvében lejegyzett Mózesi törvények kiadása előtt értette, hogy a tisztátalan állatok fogyasztása  ellentmondásba kerülne Istennek szentelt életével (1 Mózes 7:8; 8:20). A tiszta és tisztátalan állatok megkülönböztetése nem a zsidóknak, hanem az emberiségnek adatott. Éppúgy ahogyan Noé szent volt, Isten minden követőjének, így minden kereszténynek, minden korban és az élet minden területén szentnek, Krisztusban megszentelt embernek kell lennie (1 Pt 1:15-16).

Egy forrást nem tudnak megfertőzni az elhullott állatok (3 Mózes 11:36), mert a forrásból mindig tiszta víz jön. Ugyanígy, amikor Jézus a földön járt, szabadon érintkezhetett tisztátalan emberekkel, mert Ő maga a tisztaság, az élet és a gyógyulás forrása. Krisztus bennünket is meg tud óvni az erkölcsi romlástól, amikor gyógyító érintését a bűnbeteg világ számára közvetítjük.

Roy Gane
Andrews University

Fordította: Liebhardt László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése