2012. december 9., vasárnap

Mai szakasz: 1 Sámuel 1


Az első fejezet szomorú képet fest Isten népéről. A hitehagyás széles körben elterjedt volt, és „mindenki azt tette, amire bűnös vágyai vezették”. Amikor Éli, Isten főpapja, hallotta Anna imáját, azt gondolta: már megint valaki, aki túl sok bort ivott. Így hát odament, hogy beszéljen Annával, de hamar rájött, hogy ő komoly hívő, aki gyermekáldásért imádkozik. Bizonyára azt gondolta magában: „Uram bocsáss meg nekem”. Aztán az Úr arra indította, hogy biztosítsa Annát, kérése teljesülni fog.

Éli kegyes ember volt, de mint vezető hiányzott belőle az erkölcsi bátorság. Az Úrnak olyan emberre lett volna szüksége, aki határozottan vezet, és nem fél megtenni bizonyos szükséges lépéseket. A változás egy asszonnyal kezdődött, akinek nem lehetett gyermeke, de az emiatt átélt szégyen nem fordította el őt Istentől. Az Úrba vetette bizodalmát, és tudta, hogy Ő válaszol az imáira. A férje Elkána lévita volt, aki Efraim törzsénél telepedett le. Olyan ember volt, aki hűséges Istenhez, és megtartja a parancsolatait. Mindazonáltal, hogy gyermeket nemzhessen, másodfeleséget vett, ami akkoriban gyakorinak számított. Ez csak tetézte Anna gyermektelenségének szégyenét. Az év egyik ünnepén Silóban történt, hogy Anna kiöntötte bánatát és vágyát egy fiúgyermek iránt. Megígérte, ha az Úr megáldja őt vele, visszaadja Neki a fiút egész életére.

Ilyen anyát keresett Isten. Nem sokkal ezután életet adott a kis Sámuelnek, és mindent megtett ima és példamutatás által, hogy felkészítse őt az Úrnak való szolgálatra. Nem volt számára egyszerű elvinni Sámuelt Silóba, és otthagyni őt, ahogyan azt az Úrnak megígérte. Nem kétséges, hogy a kisfiú mindig az eszében és szívében volt. Látszik ez a felöltőkből is, amiket Anna évente készített Sámuelnek, ahogyan ifjúvá cseperedett. Az Istenben való hitet a kis Sámuel először az anyjában láthatta. Bár a Biblia nem mond semmit Sámuel anyja iránt érzett szeretetéről, bizonyára nagyon erős volt. Az évenkénti találkozások, amikor a család Silóba ment, hogy Istent dicsőítse, nagyon különleges alkalmak lehettek mindannyiuk számára.
David  Manzano
Retired Pastor
Fordította: Kóczián Ágnes

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése