2012. december 14., péntek

Mai szakasz: 1 Sámuel 6


Isten leleplezte a filiszteus istenek tehetetlenségét. A filiszteusok nem azért győztek, mert jobbak voltak, hanem Izrael bűnei miatt engedte meg Isten, hogy Izrael vereséget szenvedjen tőlük.

A papok és jövendőmondók az alábbi tanácsot adták a filiszteus fejedelmeknek: "adjatok Izrael Istenének dicsőséget,... ne keményítsétek meg a szíveteket, ahogy az Egyiptomiak tették." Ismerték az igaz Istent, de ez nem késztette őket arra, hogy azt mondják: "Meg kellene tanulnunk Őt szolgálni!" A papok tanácsának a félelem volt az alapja, mert rossz dolgok történtek velük és a bálványaikkal. A félelem késztetheti az embereket, hogy a jót tegyenek, de ez önmagában nem elég az üdvösséghez. A filiszteusok megtapasztalták Izrael Istenének hatalmát, de ahogy megszűnt a büntetése, visszatértek régi életükhöz.

A frigyláda visszajuttatásához készített terv nem volt természetes, de lehetővé tette, hogy Isten egy sokkal erősebb tapasztalatot adjon a filiszteusoknak, mint a csapások, amiket az Egyiptomiak kaptak. A tehenek még nem viseltek igát, és még sohasem hagyták el újszülött borjaikat úgy mint most. És honnan tudták a tehenek, hogy át kell menni a határon Béth-Semes felé, és meg kell állni egy mező közepén?

Mit tett Izráel népe és vezetői a hét hónap alatt, azután, hogy vereséget szenvedtek, és elvesztették a frigyládát? Bűnbánatot gyakoroltak?

Örvendtek amikor a frigyláda visszakerült hozzájuk, és áldozatot mutattak be, de utána "azt tették, ami helyesnek tűnt nekik" és belenéztek. Engedetlenségükért azonnal megfizettek. Ez nem arról szól, hogy mennyit tudunk Istenről és a Bibliáról. "Az igazság szeretetére" van szükségünk, és "hitre, ami szeretet által munkálkodik, és megtisztítja az életünket." Így  Isten tanításának követése által meg fogunk változni.
David Manzano
Nyugdíjas lelkész
Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése