2013. február 12., kedd

Mai szakasz: 1 Királyok 11


Micsoda ellentét, és paradox helyzet bontakozik ki a 10. és a 11. fejezet között! A dicsőség és bizonyságtevés időszaka után hitehagyással és bálványimádással találjuk szemben magunkat.  Nehéz megérteni, hogy egy ilyen bölcs ember, mint Salamon, aki beszélt Istennel, és minden szellemi és fizikai ajándékát Tőle kapta, hogyan fordulhatott el az Ő törvényeitől. A történtek kulcsa ebben rejlik: „sok idegen asszonyt szeretett”. Az előző fejezetben egy uralkodónő előtt tesz bizonyságot, és az azt követőben pedig őt vezetik félre asszonyok. Tudvalevő, hogy egy nő el tudja fordítani egy férfi szívét Isten követésétől, és ugyanígy egy férfi is kárhozatba vezethet egy nőt. Ezek pedig pogány nők voltak, akik Salamon szívét elfordították Istenről, és hamis istenekhez vezették őt. 700 felesége és 300 ágyasa volt. Tisztában volt Isten parancsával, ami tiltotta, az idegen népekkel való házasodást. Ez annyira kifinomult volt, hogy észre sem vette, hogy megváltoztatták a szívét.

Annyi fiatalt láthattunk, akik figyelmen kívül hagyva szüleik és lelkészeik tanácsát olyan emberekkel mennek bele kapcsolatokba, akik nem szeretik az Urat. Az ilyen kapcsolatok nagy része katasztrofális. Mint ahogy az volt Salamon számára is, aki megépítette Isten templomát, és most Astóretet, a szerelem istennőjét, és Milkómot, az ammóniak főistenét követi. Isten, aki annyira büszke volt Salamonra, és akkora bölcsességet ajándékozott neki, csalódott benne. Egyedül Dávid miatt nem vette el a királyságot Salamontól, miatta uralkodhatott 40 évig.

Láthatjuk Salamon Istentől, és az Ő törvényétől való elszakadásának következményeit. Bajok következnek az országra, és maga az Úr forgatja azt fel. Az edómi Hadad herceg, aki Dávid napjaiban Egyiptomba menekült, amikor értesül Dávid haláláról, tüske lesz Salamon oldalában. A másik, aki bajt hoz rá, Rezón. Aki elutasítja Isten kegyelmét, annak szembe kell néznie a következményekkel, és amikor Isten elveszi az Ő védelmét, akkor sátán teret kap, hogy betörjön. Jeroboám is problémát jelentett Salamonnak. Salamon megbízott benne, mert értékes és tehetséges ember volt, de ő szembeszállt Salamonnal. Egy nap Jeroboám, ahogy elhagyta Jeruzsálemet, találkozott Ahijjá prófétával az úton. Jeroboám egy új köntöst viselt, amit Ahijjá elvett tőle és 12 részre szakította, ezzel szimbolizálva Izrael 12 törzsét. 10 törzset kapott Jeroboám és 2 lett Salamon fiáé Roboámé. Itt láthatjuk a bűn és hitehagyás eredményét. Amikor Salamon meghalt, a királysága szétszakadt, ahogy azt a próféta megmondta. Salamon utolsó napjai, amikor elhagyta az Urat és az Ő parancsolatait, egy megosztott királyság kialakulásához vezettek.

Leo Ranzolin
A Generál Konferencia nyugalmazott alelnöke
Fordította: Kóczián Ágnes


1 Mózes 43

A család drámája folytatódik. Jákób nem szeretné, hogy Benjámin Egyiptomba menjen. Ezen kívül a testvérekben végbemenő változásra is látunk bizonyítékot. Egyetértenek Jákóbbal, és most úgy tűnik, Benjámin esetében támogatják a kiváltságos fiú szerepét. Talán csak a bűntudatát enyhítendő, Rúben felajánlja, hogy felelősséget vállal Benjámin biztonságáért, amennyiben azt mondja Jákóbnak, hogy az ő két fiát ölje meg, ha nem hozza vissza Benjámint épségben (1Móz 42:37). Valószínűleg Rúben is még mindig apja kegyeinek visszaszerzésén munkálkodott.

A túlélésért folytatott küzdelem azonban végül megköti Jákób kezét. Miután Jákób megfeddi a fiúkat, amiért elárulták, hogy van még egy öccsük otthon, Júda közbelép. Az ellenség Júda lassan átváltozik a társ-hős Júdává. Magát teszi meg Jákóbnál biztosítékként Benjámin biztonságáért. Ez már nem ugyanaz a Júda, akit 1Móz 37-ben láttunk, hisz’ a történetnek abban a szakaszában még a családbeli hatalom elnyerésére szőtt terveket.

A dráma tovább fokozódik, amikor Benjámin testvéreivel együtt Egyiptomba érkezik. József most testvérei Benjámin iránti féltékenységét teszi próbára azzal, hogy neki több ajándékot, nagyobb ételadagot stb. ad. Nem tapasztalja jelét a féltékenységnek. Testvérei együtt vígadnak Józseffel, nem ismervén fel, hogy ki ő.
Stephen Bauer
Southern Adventist University
Collegedale, Tennessee, USA

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése