2014. február 24., hétfő

Mai szakasz: Énekek éneke 8


Az Énekek Éneke arról a csodálatos házassági kapcsolatról ad nekünk egy szemléletes és erőteljes leírást, amelyről Isten azt szeretné, hogy minden házaspár megtapasztalja; ez maga a visszatérés az Édenkertbe!

Egy ilyen szeretetkapcsolat lehetetlennek tűnhet a bűneink terhe miatt. De valóban csak álom-e egy ilyen házasság, ami az Énekben le van írva? Az Ének csúcspontja, a 6. vers, megadja a választ. Sulamit az ihletett írás szerint kijelenti, hogy az ott ábrázolt szeretet nem kevesebb mint „az Úrnak lángja” (6.vers). A burkolt ígéret tehát az, hogy az ilyen szeretet egy magától, Istentől származó láng. A szent láng egy szikrája! A férfi és nő közti szerelem egy, maga Jahve által gyújtott, szent szerelem! Mi dönthetünk úgy később, hogy elutasítjuk ezt a szeretetet, ahogyan Salamon is tette idős korában. De ha akarjuk, Ő újra és újra megtölti a szívünket és az otthonunkat olyan szeretettel, melyet „sok vizek el nem olthatnának” (7. vers)! Mi több, ha az emberi szeretet Jahve lángja, akkor ez a maga teljességében – ahogy az Énekben is olvassuk – önmagán túl, a szeretet Urára mutat. A szent emberi szeretet az istenit mintázza. A férj és feleség közötti házastársi kapcsolat az Énekben ily módon az Isten és az Ő népe közötti szeretetkapcsolatot ábrázolja. Ezért az Énekek Énekét olvasva nem csak Salamon és a Sulamit kapcsolatának portréját láthatjuk, hanem Jézus Krisztus, a legnagyobb Salamon, és az ő mennyasszonya, az egyház kapcsolatáét is. Az Énekben lévő kizárólagos, állandó, bensőséges szeretetkapcsolatot szemlélve, egy pillantást vethetünk arra az isteni szent szeretetre, amit Ő meg szeretne velünk osztani. Miközben pedig mi magunk is megtapasztaljuk ezt a házasságot Krisztussal, hirdethetjük a világnak Isten csodálatos szeretetét!

Az Énekek Éneke a legfőbb bibliai kijelentés a szerelem és a házasság teológiájáról. Valóban elértük a Szentek Szentjét, Jahve lángjában égve!

„Drága Uram, add, hogy a szívem és az otthonom mind fényesebben világítson a Te szeretetedben! Ámen.”

Richard M. Davidson
az ószövetségi írásmagyarázat professzora
Andrews Egyetem Teológiai Szeminárium
Fordította: Kóczián Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése