2014. február 6., csütörtök

Mai szakasz: Prédikátor könyve 2

A Prédikátor könyvének 2. fejezetében Salamon összegzi az életét. Változatos és széleskörű tapasztalatokban volt része. A szellemi fejlődésen, uralkodáson, gazdagságon keresztül az erkölcstelenségig, ami mindenben kielégítette képzelt és valós kívánságait.

Nagyszerű dolgokat épített; fákat, szőlőlugasokat és kerteket ültetett; öntözőrendszereket hozott létre, a háza tele volt szolgákkal, a mezője pedig tehenekkel és juhokkal. Senki sem vehette fel vele a versenyt. Aranyat, ezüstöt és mindenféle értékes dolgokat halmozott fel. Az estélyein a legjobb zenészek a legjobb hangszereken játszottak, és ha még ez sem lett volna elég, anélkül tudta élvezni munkáját, hogy bármi is korlátozta volna vágyait és óhajait.

Mindene megvolt, lelkében mégis ürességet érzett. Salamon azt mondja, hogy minden hiábavalóság. Ez volt a király összegzése, miután mindent megtapasztalt, és isteni sugallatra megírta, hogy hasznos tanulság legyen számunkra.

Aki csak a mának él, annak nem lesz holnapja. Aki csak az mulandó dolgokkal törődik, velük hal meg, és akik csak a mulandó dolgoknak él, nem lesz örök élete. És most rajtunk a sor: okosak vagy ostobák leszünk?

Salamon arra szólít fel minket, hogy helyes értékrendet állítsunk fel és közeledjünk a Bölcsesség Forrásához. Jézus is ezt mondta: „Keressétek először Istennek országát.”

Uram, segíts, hogy a te mennyei királyságodat tegyem az első helyre az életemben! Ámen.

Alfredo Hengen,
az Uruguayi Gyülekezetek Uniójának titkára
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése