2014. február 25., kedd

Mai szakasz: Ézsaiás 1

Ézsaiás 1-ben a próféta úgy mutatja be Istent, mint Aki a népéhez beszél, amely megtörte a Vele kötött szövetségi ígéretet. Ez olyan, mint egy bírósági jelenet: Isten a Bíró, a menny és a föld pedig a tanúk (2. vers). A nép gonoszságait sorolja fel a fejezet, mint a borzalmas ítélet okait. De mielőtt teljesen lemondanánk a népről, a próféta arra emlékeztet, hogy van egy kis maradék, amely még mindig hűséges Istenhez.

A jelenet változik, és azt látjuk, hogy az a nép, amelyet a fejezet úgy ír le, hogy nincs benne semmi, ami egészséges lenne, amely tele van kék foltokkal és gennyes sebekkel (6. vers), vakon hajt végre külsőséges istentiszteleti cselekményeket és imádkozik (13-15. vers) anélkül, hogy érezné, hogy Megváltóra van szüksége.

Miközben készen vagyunk azt kiáltani, hogy az akkori Izrael helyzete reménytelen, és ítéletük a pusztulás, gondolatban forduljunk önmagunk felé és a mi időnkhöz. Ó nem!! Uram, megtörjük a Veled való szövetséget, hogy egyedül a te gyermekeid legyünk? Vagy a mi időnk "istenei" után futkosunk? Az istentiszteletünk csak formaság, és nincs személyes kapcsolatunk azzal az Istennel, Akivel szövetséget kötöttünk?

Szívünk megtörik, amikor Isten közbelép a szeretet és az irgalom üzenetével. Elménket köd homályosítja el, amikor a 16-20. verseket olvassuk. Vajon ez az üzenet a Kr. e. 8. század (700-as évek) emberének szól vagy pedig nekünk? Hála Istennek, hogy minden kor emberének szól!

Igen uram, tisztíts meg bennünket! Kérünk, takard be bűneinket, mint ahogy a kopár földet a frissen hullott hó beborítja (18. vers). A teljes szívünket neked akarjuk adni. Segíts, hogy megoszthassuk szeretetedet a körülöttünk élőkkel – hogy keressük az igazságot és védelmezzük a gyámoltalanokat (17. vers, ellentétben a 23. verssel)! Tégy készséges és engedelmes gyermekeiddé (19. vers), hogy mi is a megváltottak között lehessünk (27. vers), és ne azok között, akik megítéltetnek (31. vers)!

A menny válasza: "Ha közeledsz hozzá, ha bevallod neki bűneidet, ha azokat megbánod és elhagyod, akkor ő is közeledik hozzád isteni szeretetével és bocsánatával" (Ellen White: Jézushoz vezető út. Budapest, Advent Kiadó, 1999. 43. oldal).

Lloyd and Sheila Schomburg
lelkészházaspár
Kentucky-Tennessee Egyházterület
Fordította: Baksa Viktória


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése