2014. június 17., kedd

Mai szakasz: Jeremiás 47

Jeremiás könyvének 47. fejezete prófétai jövendölés a filiszteusok ellen. A filiszteusok eredetileg Kaftór szigetén éltek (feltételezhetően a mai Kréta). Néhányuk átköltözött az Földközi-tenger keleti partjára. Ábrahám és Izsák idejében a filiszteusok kevesen voltak, és Isten prófétája, Ábrahám közvetítésével megismerték Isten hatalmát (1Móz 20:7). Ábrahám egy ideig a filiszteusok földjén Beérsebában élt (1Móz 21:34).

Miután az izraeliták kijöttek Egyiptomból és letelepedtek Kánaánban, (a mai Palesztinában), a filiszteusok létszáma mérhetetlenül megnövekedett. Más, különböző tengeri népek közül is sokan a Földközi-tenger keleti partvidékére költöztek. Némelyikük meghódította Kis-Ázsiát és leigázta a hettita birodalmat. A tengeri népek másik csoportja az egyiptomi birodalmat próbálta meghódítani. Az egyiptomiak védelme azonban olyan erős volt, hogy azok a népek feladták és ők is a filiszteusokhoz csatlakoztak Palesztinában.

Mire az izraeliták letelepedtek Kánaánban, a filiszteusok már öt városállamot alapítottak görög mintára. Mind az öt városállamnak saját uralkodója volt (Bír 3:3). Miután a filiszteusok elrabolták Isten frigyládáját, számtalan természetfölötti dolog történt velük (1Sámuel 5. és 6. fejezet). Isten elegendő bizonyítékot adott nekik, hogy higgyenek benne, azzal, hogy a szekér elé fogott teheneket a frigyládával Bét-Semes városába vezette (1Sám 6:12). Mindennek ellenére nem találunk feljegyzést a Bibliában, hogy a filiszteusok megtértek volna, és hittek volna Izrael Istenében.

Miért nem hittek a filiszteusok a sok megtérési lehetőség ellenére az igaz Istenben? E prófécia után a babiloni hadsereg betört észak felől, elfoglalta a filiszteusok földjét és a babiloni birodalom részévé tette azt.

Mai társadalmunkban is a filiszteusokhoz hasonló népeket láthatunk. Sok lehetőségük van, hogy Istenben higgyenek, mégis nehezükre esik hinni benne. Vajon mi ennek a hitetlenségnek az oka? Hogyan segíthetünk ezeknek az embereknek irányt változtatni és Istenben hinni?



Yoshitaka Kobayashi
 Ph.D., Japán
Fordította: Csala Beáta


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése