2013. augusztus 8., csütörtök

Mai szakasz: Zsoltárok 1

A Bibliának egy nagyon szép szakaszát kezdjük el olvasni. Hívd fel rá barátaid figyelmét, hogy csatlakozzanak ők is hozzánk az olvasásban!

A zsoltárok könyve nem más, mint egy verseskötet. Költészetét a gondolatok ritmusa és az élénk fantázia jellemzi. Tömör nyelvezetet használ, hogy imára és dicsőítésre vezessen és mély tanítást adjon. Figyeljük meg hogyan működik ez az első zsoltár 6 versén keresztül:

Az első vers bemutatja az igazakat és a gonoszokat azzal, hogy elmondja, hogy az igazak MIT NEM TESZNEK. Ők nem haladnak a gonoszok mélybe vezető ösvényén. Nem követik a gonoszok tanácsát, nem tartanak velük a rosszban, és végül nem azonosulnak velük abban, hogy elhagyják az Urat és az Ő Igéjét.

A második vers megmutatja, hogy mit TESZNEK az áldottak (boldogok). Nem hagyják el az Urat és az Ő Igéjét, hanem követik – de nem törvényeskedő módon. GYÖNYÖRKÖDNEK benne. Ahelyett, hogy az istentelenek tanácsában járnának, naponta Isten tanácsán elmélkednek.

A harmadik vers bemutatja, hogy milyen eredménye van annak, ha valaki naponta gyönyörködik az Úr Igéjében. Nem a gonoszok ösvényén áll; az áldottak úgy állnak, mint a fák. Nem a saját erejükből állnak. Isten ülteti el a fákat oda, ahol gyümölcsözőek lesznek, ellenállnak a szárazságnak és nem dőlnek ki.

A negyedik és ötödik vers a gonoszok életének következményét mutatja be. Ők nem állnak, mint a fák, hanem mint a polyva – szárazak, tehetetlenek és az elemek szeszélyétől függnek. A gonoszok útján állnak, de nem állnak meg az ítéletben. A csúfolódok székében ülnek, de nincs helyük az igazak gyülekezetében

A hatodik vers a két út végső összehasonlítását mutatja be. Az Úr ismeri az igazak útját. Az Isten és népe közötti kötelék sokkal meghittebb, mint egy férfi és felesége közötti kapcsolat, akik egy testté lettek és ismerik egymást. Az Ő követőinek Jézus soha nem fogja mondani: „Soha nem ismertelek.” A csúfolódók fogják hallani ezeket a szavakat, akik folyamatosan visszautasítják Istent és az Ő Igéjét. Az istentelenek útja elvész.

Uram, segíts gyönyörködnöm Benned és a Te Igédben, hogy az áldottak közé tartozhassak, akik ismernek téged, és akiket Te is ismersz! Ámen.


R. Lynn Sauls
Nyugalmazott professzor
Southern Adventist University 

Bírák 8

Gedeon megverte a Midjánitákat, és megölte a királyaikat, Zébát és Sálmunáht. Izráel válaszként hálából felkérte Gedeont, hogy legyen a királyuk. Gedeon javára szóljon, hogy elterelte a dicséretet magáról, és azt válaszolta, hogy "Én nem uralkodom felettetek, sem az én fiam nem fog uralkodni rajtatok. Az Úr uralkodik felettetek!" De a katonai győzelem dicsőségének fényében Gedeont megkísértette valami - egy csábítás, ami egy csapdának bizonyult Gedeon és a családja számára: az arany.
Sátán leghatékonyabb kísértései milyen gyakran jelennek meg előttünk azonnal egy lelki győzelmünk után? Ezek a történetek figyelmeztetésként szolgálnak, hogy amikor Isten erősen munkálkodik, Sátán buzgón közeledik, hogy a győzelmet katasztrófába fordítsa. Talán mi ellenállunk, nem úgy mint Gedeon családja aki vágyott az aranyra, vagy mint Illés, aki elfutott Jézabel elől a kármel-hegyi hatalmas győzelem után, hanem úgy mint Jézus, aki szembenézett az erőszakos pusztai kísértéssel közvetlenül az Ő nyilvános keresztsége után, azzal, hogy "meg van írva".
Brennon Kirstein, Chaplain
Southern Adventist University káplánja
Fordította: Rajki Dávid 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése