2013. január 5., szombat

Mai szakasz: 1 Sámuel 28


Miután Saul király felhagyott Dávid üldözésével, a filiszteusok kihasználták a helyzetet, és betörtek az országba Jezréel völgyében. Saul végre összeszedte embereit, hogy megütközzenek a filiszteusokkal, de nagyon megrémült, amikor felmérte az ellenség haderejét és saját gyengeségét. Mivel Istentől jövő vezetést sem álom, sem az Urim, sem próféták által nem kapott, ezért kétségbeesésében egy halottidéző asszonyt kerestetett.

Az Úr nem adott neki bátorítást, vagy utasítást az előtte álló csatára, mert Saul megölette a papokat, megtagadta az engedelmességet az Úr szavának, amit az Úr Sámuelen keresztül üzent, valamint üldözte Dávidot, és így az álnokság poharát majdnem csordultig töltötte. A folyamat azon az éjszakán érte el csúcspontját, amikor elment az endori halottidézőhöz. Az Úr parancsának engedelmeskedve (5Móz 18:9-14), Saul korábban elrendelte, hogy irtsák ki, vagy űzzék el a királyságból az összes boszorkányt, halottidézőt, jövendőmondót, szellemidézőt, és mindenki mást, aki gyakorolta a varázslást. Most azonban éppen ő keres egyet azokból, akiket egykor elítélt.

Saul álruhát öltött, és két másik segítővel keresztülsettenkedett a harcvonalakon a boszorkány sötét háza felé. Az asszony ellenkezett, mert az életét kockáztatta volna, ha varázsigéket használ, de Saul megesküdött (ráadásul az Úrra!) hogy nem fogja kivégeztetni. Arra kérte a hallottidézőt, hogy idézze meg Sámuelt (akinek sosem engedelmeskedett, amíg a próféta élt). A halottidéző azt mondta, lát egy palástot viselő öregembert.. Saul azt a következtetést vonta le, hogy ez Sámuel lehet, annak ellenére, hogy csak az asszony látta őt.

A Sámuelre hasonlító démontól érkező üzenet legtöbb részletében igaz volt, ám a gonosz szellem hazudott, amikor azt mondta, hogy „Holnap te és a fiaid mind velem lesztek.” Ördögien volt felépítve az üzenet, hogy Saul kétségbe essen. Nem volt remény, segítség, sem bátorítás. Saul összeesett a boszorkány barlangjának padlóján, és csak a boszorkány és saját két segítője unszolására tért magához annyira, hogy némi ételt elfogadjon. A szellem szavai önbeteljesítő jóslattá váltak.

Az ősi figyelmeztetések a szellemidézők és bárki más ellen, akik a halottaktól kérnek információt, a mai napig érvényesek. A halott az halott. Bárki, aki tudást kér tőlük, akár az Ouija-táblán (szellemtábla), horoszkópon, vagy bármilyen spiritisztán keresztül, az valójában bukott angyalokkal beszél. Csak akkor lehetünk biztonságban, ha kizárólag Istentől kérünk bölcsességet.

Ralph Neall
Nyugalmazott professzor és misszionárius
Fordította: Rajki Dávid


1 Mózes 5

A nemzetségi táblázatok talán nem tartoznak a Biblia legizgalmasabb fejezetei közé, de tele vannak lelki tanulságokkal a Szentírás szorgalmas kutatója számára. 1 Mózes 5 nyilvánvaló ténye, hogy Ádám leszármazottai hosszú évszázadokig éltek. A pátriárkák esetében általános volt az, hogy kilencszáz évig éljenek. Ha valaki ma száz évig él, nagy teljesítményként megünnepeljük. Ádám 930 évet élt, fia Séth 912 esztendőt; Matuzsálem pedig megdöntötte a 969-es csúcsot. Ez egy lényeges igazságot mond el nekünk Istenről. Teremtőnk örök életre tervezte az embert. Olyan életerővel ruházta fel, amely még a bűn betörése után is évszázadokig megmaradt. Micsoda hatalmas Isten Ő!

Íme egy másik lelki drágagyöngy 1 Mózes 5-ben: Énok hatvanöt évet élt, amikor felesége fiút szült neki, akit Methuséláhnak neveztek el. A Biblia világosan kijelenti, hogy "Énok Istennel járt, minekutána Methuséláht nemzette" (22.vers).

Énok gyermeke iránti szeretetében tükröződött az Isten iránta való mély szeretete. Isten igazi szeretetét a bennünket összekapcsoló erős és mély kapcsolatok teszik nyilvánvalóvá.

Milyen lelki kincseket találtál ebben a fejezetben? Miért ne osztanád meg másokkal is ebben a blogban?
- Mark Finley

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése