2013. január 7., hétfő

Mai szakasz: 1 Sámuel 30


Amikor Dávid és emberei odaérték Ciklágba, rémületükre a várost felperzselve és üresen találták. A feleségeik és gyermekeik odavoltak, és ők mind sírtak. Dávid emberei keserűségükben már a király megkövezését fontolgatták.

Dávid azonban nem feledkezett el az Úrról ebben a válságban. Ebben a fejezetben az Úr neve négy versben is említésre kerül (6, 8, 23 és 28). A 6. versben így olvassuk: „Dávid azonban erőt kapott Istenétől, az Úrtól” (új prot. ford.). Most eszébe jutottak az Úr ígéretei és az a rengeteg alkalom, amikor Isten megmentette őt a múltban.

Az Úr nem hagyta magára Dávidot a harcban, így amikor a vele lévő Abjátár papon keresztül megkérdezte az Urat, ezt a választ kapta: „Üldözd, mert biztosan utoléred, és még kiszabadíthatod őket” (8. vers – új prot. ford.).

A katonák egy félholt egyiptomi rabszolgát találtak a sivatagban bolyongva, akit otthagyott az ura. Ő vezette el őket a rablócsapat táborához. Dávid a négyszáz emberével alkonyatkor támadt rájuk, és egész éjjel harcolt, egészen másnap estig. Elpusztította az amálekitákat, azt a négyszázat leszámítva, akik tevéken elmenekültek. Megmentette az összes feleséget és gyermeket, valamint igen nagy zsákmányt is szerzett.

Dávid, amikor visszatért Ciklágba, megosztotta a zsákmányát tizennyolc várossal és faluval, akik támogatták őt az útja során. Két csoport azonban, a keílaiak és a zífiek nem kaptak semmit, mert ők megpróbálták Dávidot elárulni Saulnak.

Ha Saul elpusztította volna az amálekitákat egészen, amikor az Úr erre utasította, a ciklági csata meg se történt volna.

Ahogy később láthatjuk, a 30. fejezet Dávid sikeréről emlékezik meg, amikor bízott az Úrban; míg a 31. fejezet Saul kudarcáról és haláláról tanúskodik, mert ő nem bízott az Úrban.

Ralph Neall
Nyugalmazott professzor és misszionárius
Fordította: Kóczián Károly

1 Mózes 7

1 Mózes 7 egy ismerős bibliai kijelentéssel kezdődik: "Ezt mondta az Úr Nóénak: Jöjj be ... a bárkába" (1. vers angolból fordítva). A Bibliában elejétől végig ott találjuk Isten hívását: „Jöjj!” Jézus így hív: "Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és megterheltettetek, és én megnyugosztlak titeket" (Máté 11:28). A Biblia utolsó könyvének -  a Jelenések könyvének -  utolsó fejezete ezt a kegyelemteljes hívást közli:"És a Lélek és a menyasszony ezt mondják: Jövel! És aki hallja, ezt mondja: Jövel! És aki szomjúhozik, jöjjön el..." (Jel 22:17). Jézus hozzáteszi: "azt, aki hozzám jő, semmiképpen ki nem vetem" (Ján 6:37).

Isten hívása Nóé felé, hogy jöjjön a bárkába, a megváltás, a biztonság és a szabadítás hívása volt. A gondoskodására szóló ígérete aznapra, holnapra és örökre szólt. Reményt adott Nóénak a világ zűrzavarának közepette. Jézus isteni hívása nekünk is reményt ad. Az Ő mentő bárkájában megváltást, biztonságot és szabadulást találunk. Mondd el néhány mondatban, hogyan találtál Jézus Krisztusban egy mentő bárkára!

- Mark Finley

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése