2013. január 6., vasárnap

Mai szakasz: 1 Sámuel 29


Dávid lehetetlen helyzetbe hozta magát. Bárcsak ne futott volna biztonságért Saul elől a filiszteusokhoz! Bár Júdában maradt volna az Úrra bízva magát, hogy újra Ő védje meg! Ám így most nagyon nehéz kitalálni azt, hogyan húzhatja ki magát és embereit, valamint azok családjait a bajból.

A filiszteusok mozgósítják haderejüket Izráel ellen, és Ákhis így szól Dávidhoz: „Tudd meg, hogy velem kell jőnöd a táborba, mind néked, mind embereidnek.”  Dávid azt válaszolja, hogy „Meglátod bizonnyal, hogy mit fog cselekedni a te szolgád.” (28:1-2) De nem volt szándékában megtámadnia a saját embereit. Hogyan tudna kibújni Ákhis elvárásai alól?

Az Úr viszont egy nem várt fordulattal megmenti Dávidot. Amikor ő és az emberei Ákhissal menetelnek a filiszteus sereg végén, a vezérek megkérdezik, hogy „Mit akarnak ezek a zsidók?”

Ákhis azt feleli: „Évek óta nálam van, és nem találtam benne semmi rosszat”

Ám a parancsnokok ragaszkodtak ahhoz, hogy Ákhis küldje vissza Dávidot. Ákhis tehát sűrű bocsánatkérések közepette megkéri Dávidot, hogy térjen vissza Siklágba. Micsoda megkönnyebbülést érezhetett Dávid, amikor másnap reggel távozhatott! Az Úr a filiszteus vezéreket használta fel arra, hogy kimenekítse Dávidot a harcvonalból.

Dávidnak is megvoltak a hibái, akárcsak nekünk. Az Úrban bízva gyakran szerez győzelmet, máskor viszont vereséget szenved, mert nem bízik az Úrban. Az Úr mindig irgalmas azokhoz, akik átadják a szívüket Neki. Ő meg tudja menteni, és meg is menti azokat, akik – akár saját hibájukból – bajba kerülnek.

Ralph Neall 
Nyugalmazott professzor és misszionárius
Fordította: Rajki Dávid


1 Mózes 6

1 Mózes 6 az egész világra kiterjedő vízözön történetét jegyzi fel. Képzeld magad Nóé helyébe! Milyen mély bizalomra volt szüksége Isten iránt, hogy elkezdje a bárka építését annak ellenére, hogy minden körülmény teljesen ellentmondott addigi tapasztalatának! Nóé nemcsak elkezdte, hanem ki is tartott a bárka építésében százhúsz éven át. Gondolj a gúnyolódásra, amit el kellett viselnie! Előtte soha nem esett eső. Vajon őrült volt? Hihetetlen vállalkozásba kezdett: a bárka hossza 140 méter, szélessége 25 méter, magassága pedig 14 méter. Íme egy hajó, amely másfélszer akkora, mint egy rögbi pálya. Micsoda munka volt a faanyag előkészítése és beépítése ebbe az óriási hajóba! Az Írás azt mondja: "Nóé meg is tett mindent, úgy járt el, ahogyan Isten megparancsolta neki" (22. vers – új prot. ford.). Micsoda hit! Micsoda bátorság! Azért imádkozom, hogy Isten adjon nekünk is ilyen hitet és bátorságot, hogy életünk minden vonatkozásában azt tegyük, amit Isten parancsol!

Van egy másik különösen fontos aspektusa is ennek a történetnek. Isten kijelenti, hogy szövetséget fog kötni az Ő népével. Isten szövetsége az Ő hűségének és a megváltásnak az ígérete. A vihar közepette Isten egy mentőbárkát biztosított. Jézus a mi oltalmunk a vihar idején, mentőbárkánk, menedékünk a bajok idején. Micsoda jó hír! - Isten szövetsége örök garancia arra, hogy biztonságban vagyunk kegyelmének bárkájában.

- Mark Finley

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése