2013. január 17., csütörtök

Mai szakasz: 2 Sámuel 9


A Dávid és Salamon palotájában lévő feljegyzések között két beszámolót is találunk, amelyeket az író – amikor Dávid életét jegyezte le –, egy fejezetbe foglalt. Tudhatjuk ezt bizonyos kifejezések ismétlődéséből, és Mefibóset nevének említéséből, aki mindkét lábára lebénult, és Dávid király asztalánál étkezett (1-8. versek az első beszámolót, míg 9-13 a másodikat adják). Két írnok is részletesen lejegyezte az eseményeket, egymástól függetlenül, és az iratokat megőrizték a palotában. Később a történetíró fogta ezt a két beszámolót, és egy fejezetté simította össze őket.

A fejezet háttere visszavisz minket abba az időbe, amikor Saul és Jonatán meghaltak a Gilboa-beli csatában. Amikor haláluk híre elért Jonatán otthonába, a dajka, aki a kisfiát nevelte, úgy döntött elmenekül, hogy mentse a gyermek életét. Fogta az ötéves Mefibósetet, és ahogy menekültek a fiú leesett és megsántult mindkét lábára (ld. 2Sám 4:4). Évekkel később e fejezet írója tudósít bennünket Dávid jó tetteiről, a már idősebb Mefibóset irányába.

Ebből a szakaszból egy olyan királyról tanulhatunk, aki kegyelettel adózik múltbéli ellenségének, az előző királynak (esetünkben ez Saul) azáltal, hogy szívélyesen viszonyul a leszármazottaihoz. Kéri, hogy Saul élő rokonai jöjjenek elé, és történetesen Jonatán fiát, Mefibósetet viszik elé.  Dávid nagyon jóindulatúan bánik vele, visszaadja neki Saul birtokait, sőt Mefibóset alá rendeli Saul szolgáját annak 15 gyermekével és 20 szolgálójával együtt, hogy műveljék a sérült ifjú földjeit. Így Mefibóset  Lódebárból Jeruzsálembe költözik, hogy rendszeresen a király asztalánál étkezzen. Miért tette ezt Dávid? 2Sám 9:7 szerint Jonatánért, aki Mefibóset édesapja volt.

Mindenki, akinek voltak ellenségei a múltban, egyszer elér arra a pontra, amikor át akarja majd hidalni a meglévő szakadékot. Dávid is így tesz, és az író – a Szentlélek ihletésére –  Dávid életének ezt a jó cselekedetét példaként állítja elénk. Dávid úgy érezte, helyre kell állítania a dolgokat minél hamarabb. Ezt megtennie végül pár évbe telt, de a Szentlélek tőlünk is azt szeretné, ha ugyanígy cselekednénk, és békeszerzők lennénk.

Drága Istenünk

Segíts nekünk, hogy időnket és energiánkat hidak építésére fordítsuk, ott ahol a régiek leégtek, részben vagy talán egészen a mi hibánkból vagy a mi közreműködésünkkel. Jézus nevében kérünk.  Ámen

Koot van Wyk
Kyungpook Nemzeti Egyetem
Sangju, Dél-Korea
Fordította: Kóczián Ágnes

1 Mózes 17

Sokan gondolkodtak már azon, hogy a körülmetélkedés miért játszott olyan fontos szerepet, mint a szövetség jele (lásd a 14. verset és 2 Mózes 4:24-26-ot, ahol arról olvashatsz, milyen komolyan vette Isten ezt a jelet). Egyéb tények mellett fontosnak tűnik az is, hogy Isten Ábrahámtól és leszármazottaitól kérte, hogy önkéntesen fogadjanak el egy vágást a testükön, valami olyasmit, amit Ő is elfogad értük, mint annak jelét, hogy mennyire gondolják komolyan az Istennel való szövetséget. A comb (ágyék) területe nagyon intim terület, aminek eltakarása normál körülmények között általános elvárás (Ésa 47:2-3). Egy olyan rész, aminek érintését kizárólag olyan valakinek engedjük meg, aki iránt mélységes bizalommal vagyunk. Azt a területet jelképezi, ahol ünnepélyes fogadalmakat és szövetségeket kötöttek az által, hogy valaki odahelyezte a kezét és megesküdött (1 Móz. 24:2-3,9; 47:29-31)

A szövetség megerősítése szempontjából, mit sugall Istennek az a tette, hogy Ábrám és Szárai nevét megváltoztatta (17:5,15)? Figyeljük meg, hogy a szövetséget Isten nemcsak Ábrahámmal és Izsákkal köti meg (2-7, 19, 21), hanem Sárával és Ábrahám leszármazottaival is, beleértve Ismáelt is (7-8, 16, 20). Figyeljük meg azt is, hogy nemcsak Sára nevetett Isten ígéretén, hogy gyermeket ad az idős házaspárnak (17. vers). Ábrahám még mindig arra unszolta Istent, hogy fogadja el cselekedetei gyümölcsét a megígért fiú helyett (18. v). És mi a helyzet velünk, amikor Ábrahámhoz hasonlóan gyakran mi is saját erőfeszítéseink gyümölcseit választjuk inkább, mint azt, amit Isten ad ingyen ajándékként?

Edwin Reynolds
A Southern Adventist University professzora

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése