2013. április 1., hétfő

Mai szakasz: 1 Krónikák 12


Egy királyság nem egy éjszaka alatt épül fel. Dávidnak is évekbe telt összegyűjteni a hűséges vitézeket, akik készek voltak bármilyen nehézségben mellette állani.  Míg életét mentve a filiszteusok földjén bujdosott, sokan elhagyták Sault és az ő oldalára álltak.

Dávid minden egyes hozzá átállt embert Isten ajándékának tartott. Olyan becsben tartotta őket, hogy megőrizte azok nevének listáját, akik ziklagi tartózkodása alatt csatlakoztak hozzá.

Azon tulajdonságainak egyike, amik az új katonákat Dávid követésére ösztönözték, tántoríthatatlan jelleme volt. Hűséges volt Saul királyhoz, még akkor is, amikor az üldözte őt. Megbecsüléssel bánt katonáival, igazat szólt nekik, és megerősítette őket értékességük tudatában.

Isten megáldotta Dávidot, és olyan hűséges harcosokat adott neki, akik készek voltak életüket is kockára tenni, hogy támogassák és királlyá tegyék őt. Amászaj, a harmincnak – Dávid legmegbecsültebb vitézeinek – parancsnoka, Isten Lelkétől vezetve így szólt: „Ó Dávid, tied vagyunk, és veled leszünk, Isai fia! Békesség, békesség néked és békesség segítőidnek is, mert megsegít téged Istened!”(1Krón 12:19) Micsoda bátorítást talált Dávid ezekben a szavakban!

Gondolj csak egy percre azokra az emberekre, akik életed meghatározó pillanataiban segítettek neked! Isten küldte őket megerősítésedre. Becsüld meg őket! Ha lehetséges írj nekik pár hálás szót.

Határozd el magad, hogy olyan emberekhez leszel hűséges, akik nemes ügyekért küzdenek! Támogatásukkal Isten királyságát mozdítod elő.

Jobson Santos
Adventist Media Center
Brazil
Fordította: Csala Beáta

3 Mózes 1

Isten korábban a Sínai hegyről szólt a néphez, most pedig új, hordozható földi lakhelyén át tarja velük a kapcsolatot. Mózes Harmadik Könyvében az Úrnak az istentisztelettel és a szent élettel kapcsolatos különleges szavai kerületek feljegyzésre. A Pentateuchus-nak (Mózes öt könyve), az egész Szentírás alapjának a szívében Mózes Harmadik Könyve található. Ebben a könyvben több közvetlenül Isten szájából származó üzenet került feljegyzésre, mint bármely másik bibliai iratban.

Isten legelső utasításai az áldozati rendszerre vonatkoztak, amely átal gyermekei hozzá jöhettek (3 Mózes 1-7). Az első az égőáldozat (3 Mózes 1), ami már korábbról is ismert volt (1 Mózes 8:20; 22:13). Az áldozati állatok értékben különbözőek lehettek a nagy testű állatoktól a juhokon keresztül egészen a madarakig. Mindez lehetővé tette, hogy a kevésbé tehetős izraeliták is áldozatot mutassanak be. Minden egyes égőáldozatkor az áldozati állatot teljes egészében elfüstölögtették az Úr oltárán, leszámítva a bőrt, amelyet az áldozatnál közreműködő pap kapott meg szolgálataiért (3 Mózes 7:8). Még a pap sem ehetett az égő áldozatból.

Az égőáldozat arra tanította a népet, akiket bűneik teljesen elválasztottak Istentől, hogy az Ő Szeretett Fiának tökéletes és teljes odaáldozása az egyetlen útja annak, hogy ismét Istenhez jöhessenek. Isten fia egyszer és mindenkorra, minden egyes emberért ajánlotta fel önmagát áldozatul (Zsid 7:27; vö. Jn 1:29; 3:16). Isten ennyire szeret téged, és azt akarja, visszatérj hozzá.
Roy Gane
Andrews University
Fordította: Liebhardt László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése