2013. április 3., szerda

Mai szakasz: 1 Krónikák 14


Az élet legörömtelibb eseményei közé tartozik egy saját otthon megépítése vagy megvásárlása. Annyi év után, amit üldözöttként, egyik helyről a másikra vándorolva töltött, Dávid most Jeruzsálemben él, biztonságban ellenségeitől. Ez a kiváltságos helyzet lehetővé teszi számára, hogy időt és erőforrásokat szenteljen egy maradandó otthon felépítésére maga és családja számára.

Mint a nép elöljárója, elvárták, hogy ne pusztán egy kényelmes otthona, hanem egy palotája legyen. Számtalan munkás segítette a munkát a saját emberei közül, csakúgy, mint üzleti partnereinek munkásai közül, ahogy például a Tírusz királya által küldöttek is.

Miközben a palotája épült, Dávidnak meg kellett védenie a népet veszélyes ellenségektől, például a filiszteusoktól. A király feladata volt, hogy csatába vonulás előtt kikérje az Úr tanácsát, mit is kell tennie.

Egyik alkalommal Isten azt parancsolta, szemből csapjanak le a filiszteusokra, és győzelmet adott nekik. Másik alkalommal Isten azt mondta, hátulról támadjanak, a szederfák felől. Dávid pontos utasításokat kapott, és engedelmes volt, hogy kövesse azokat; ennek eredményeképpen jelentős győzelmeket aratott ellenségei felett.

Gondolj a csatákra, amelyekkel szembe kell nézned. Tanácskoztál az Úrral vezetésért, és teljesen kész vagy követni az utasításait?

Isten nagyon szeretne vezetni téged és győzelmet adni neked, úgy, ahogy tette ezt Dáviddal is. Csak bíznod kell Benne és engedelmeskedni!

Jobson Santos
Adventista Médiaközpont
Brazília
Fordította: Kóczián Ágnes

3 Mózes 3

Ennek az áldozatnak a neve kapcsolatban áll a "salom" kifejezéssel, ami "békességet" és "jólétet" jelent. Ez a rituálé áldozattal ünnepelte meg azt, hogy a kapcsolat rendben van ember és Isten között. Krisztus áldozatára mutatott előre, amely által az Ő népe békességnek örvendhet Istennel (Róm 5:1) Ezt az egészséges kapcsolatot jelképezte az az étel, amiben Isten és az áldozatot felajánló együtt részesültek. A béke áldozat volt az egyetlen, amiből  a felajánló fogyaszthatott, miután a kövérjét elégették az oltáron Istennek, és a papnak is volt része benne (lásd: 3 Mózes 7). Isten "étkezése" szimbolikus, mivel neki nincs szüksége olyan táplálékra, mint az embernek (Zsolt 50:13).

Az ételáldozathoz hasonlóan, a béke áldozat nem végzett engesztelést konkrét bűnökért, mindazonáltal ennek az áldozatnak a vére váltságdíj volt az áldozatot bemutató számára (engesztelést végzett a lélekért - 3Móz 17:11), bemutatva azt, hogy az emberi élet az Istennel Jézus Krisztus vére által helyreállított kapcsolattól függ. Az Ő áldozata nemcsak érettünk történt, hanem bennünk is meg kell történnie lelkileg, ahogyan Jézus mondta: "Bizony, bizony mondom néktek: Ha nem eszitek az ember Fiának testét és nem isszátok az ő vérét, nincs élet bennetek" (Jn 6:53, magyarázata a 63. versben). Amikor befogadjuk Jézust (részesülünk belőle) a Szentlélek által, az Ő szeretete bennünk él (Róm 5:5; Gal 2:20) és átalakítja minden kapcsolatunkat. Ezt érdemes megünnepelni.

Roy Gane
Andrews University

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése