2014. január 5., vasárnap

Mai szakasz: Példabeszédek 1

Ó bárcsak mindnyájunknak olyan édesapja lenne, mint Salamon, aki tanácsol és kalauzol az élet útvesztőiben!

Salamon úgy kezdi fia intését, hogy ékesszólóan kijelenti, miért kell törekedni a bölcsességre: "Ismerd meg a bölcsességet és az intést, értsd meg az értelmes mondásokat! Fogadd el az okos intést, az igazságot, a törvényt és a becsületességet! Ezek adnak az együgyűeknek okosságot, az ifjúnak ismeretet és megfontolást." Vajon nem vágyik minderre automatikusan az ember? De hogyan lehet ezt megszerezni? Az "Úr félelmével" - javasolja Salamon. Olyan szavak ezek, amelyek tele vannak értelemmel és tapasztalattal.

Salamon fiának adott tanácsát, hogy hallgasson édesapjára és édesanyjára szépen illusztrálja a következő kép: "ékes koszorú ez a fejeden és ékszer a nyakadon". Ó, ha a bölcsesség ennyire kézzelfogható és látványos lenne! Akkor valószínűleg sok csapdát elkerülnénk, amiket utunkba helyez az ellenség!

Nagyon tetszik nekem, ahogyan Salamon megszemélyesíti a "Bölcsességet" ebben a fejezetben, szinte életre keltve azt szavakon és érzéseken keresztül. "Aki rám hallgat, biztonságban lesz és nyugodtan" - szól a bölcsesség -, "mert nem rettenti baj."

Féljük ma az Urat, hadd legyen Ő a bölcsességünk, s akkor biztonságban leszünk jelenlétében!

Jackie Ordelheide Smith,
Kommunikációs Manager,
Generál Konferencia lelkészi osztálya 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése