2014. január 9., csütörtök

Mai szakasz: Példabeszédek 5

Azt gondolhatnánk, hogy Salamonnak van mondanivalója a házasságtörés veszélyeiről. E fejezet elolvasása után azt a következtetést vonhatjuk le, hogy ha Salamon újrakezdhetné az életét, erősebb lenne (vagy inkább bölcsebb?), nem venne magához annyi asszonyt, hanem megelégedne egyetlen eggyel. Fiai számára mindenképpen valami jobbat szeretne.

Ha Salamon fia eddig nem is figyelt volna, apja azt szeretné, hogy most mindenképpen hallgasson rá. Így szól: „Fiam, figyelj bölcsességemre, fordítsd füledet értelmes beszédemre!” (1. vers) „Most azért fiaim, hallgassatok rám, és ne térjetek el számnak beszédétől!” (7. vers)

„Saját kutadból igyál vizet!” – tanácsolja, utalva arra, hogy a monogám kapcsolat előnyei messze felülmúlják a többi lehetőséget. Salamon azt kívánja fiának, hogy ne ismételje meg az ő hibáit, hanem fegyelmezettebb életet éljen, és mindig örvendezzen ifjúsága feleségének (18. vers).

A fejezet végén Salamon szégyenkezve és megbánással ismeri el, hogy minden, amit tett az Úr szemei előtt történt, és hogy saját könnyelműsége és az önfegyelem hiánya vezette tévútra.

Mi az, ami a fegyelem hiánya miatt ma tévútra vezet téged? Add át Istennek, mielőtt még túl késő lenne! 

Jackie Ordelheide Smith
Kommunikációs menedzser
Generál Konferencia lelkészi osztálya
Fordította: Csala Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése