2014. január 11., szombat

Mai szakasz: Példabeszédek 7

Ebben a fejezetben Salamon a szex és az erkölcstelenség kérdésével foglalkozik. Napjaink tudományos kutatóinak széles körben elterjedt véleménye szerint a szexuális vágy az egyik legnagyobb, ha nem a legerősebb emberi vágy. A minket, embereket motiváló dolgok listájának élén áll az éhségérzettel és a félelemmel együtt. A marketingesek már régóta tudják, hogy vásárlásra tudnak bírni bennünket, ha a szex, az élelmiszer, vagy a félelem megjelenik termékeik, szolgáltatásaik hirdetésében.

Kevesen vitatnák, hogy egyes élelmiszerek és a félelem tönkretehetik az életet. Ám a szex lehetséges veszélyeit gyakran figyelmen kívül hagyja az a generáció, amelynek mottója: „Ha jónak érzed, csináld!”

Salamon a szexuális erkölcstelenséget nehezen leküzdhető bűnnek mutatja be. Mivel sok felesége és ágyasa volt, Salamon tudta, hogy a vágy nagyon erős és az öröm mulandó. Tudta, hogy a szexuális erkölcstelenség ösvényén lefelé tett egyetlen lépésnek is örökkévaló következményei lehetnek.

Pál apostol ugyanerre a veszélyre figyelmeztet: „Kerüljétek a paráznaságot! Minden bűn, amelyet az ember elkövet, a testen kívül van, de aki paráználkodik, a saját teste ellen vétkezik” (1Kor 6:18 – új prot. ford.).

A Példabeszédek könyvének 7. fejezetében Salamon elmondja, hogy látott egy fiatalembert szívesen betérni egy csábító, buja asszony házába. A fiatalember talán úgy gondolta, hogy ez egy egyéjszakás kaland lesz. Talán legyőzte őt vágya, de megígérte magának, hogy ez soha többé nem fordul elő. Ám ezzel a tiltott tapasztalattal és tudással már soha nem lesz ugyanaz az ember, aki előtte volt. Salamon szerint a fiú ártatlanul erkölcsi öngyilkosságot követett el, „mint a madár, amely a kelepcébe siet, és nem tudja, hogy az életével játszik” (23. vers).

A házasság kötelékén kívül gyakorolt szexuális élet az emberek erkölcsi életébe kerül. Ezért mondja az Úr: „Ne paráználkodj!” (2Móz 20:14).

Andrew McChesney
Újságíró Oroszországban
Az Adventist Review rovatvezetője
Fordította: Csala Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése