2014. január 21., kedd

Mai szakasz: Példabeszédek 17

Van-e vajon valami köze a Példabeszédek könyve 17:22 versének a természetes ölősejtekhez? Szinte hallom a kérdést, mik azok az ölősejtek?
Az igen összetett rendszer könnyebb megértése érdekében hadd egyszerűsítsem le a magyarázatot!  Az ölősejtek a szervezet immunrendszerének rendkívül fontos elemei a sérült, vagy betolakodó sejtek ellen. A természetes ölősejtek olyan fehérvérsejtek, melyek megtámadják és elpusztítják a vírussal fertőzött sejteket, azokat, amelyek daganatképződés jeleit mutatják, és azokat is, amelyek bármi más módon sérültek, vagy elpusztultak.

Mi köze tehát a természetes ölősejteknek a Péld 17:22 verséhez? „A vidám elme….” – ez olyan közismert igevers, hogy mindnyájan be tudjuk fejezni a mondatot, „…jó orvosságul szolgál.” Egy egyetemi kutatócsoport tíz évvel ezelőtt bebizonyította, hogy a nevetés csökkenti a stresszt és erősíti a természetes ölősejteket. A kutatók nem rendelkeztek elegendő információval ahhoz, hogy bármi jóhoz, vagy rosszhoz kössék a gének és a sejtek változásait, de a rendelkezésükre álló információkból arra a következtetésre jutottak, hogy a nevetés, ha úgy tetszik a „vidám szív” okozta a változásokat.

Évekkel ezelőtt jelent meg Norman Cousins „Anatómia és betegség” című könyve, amelyben kifejtette, hogy a humor, a nevetés és a pozitív érzelmek nagyon fontos tényezők az egészség megőrzésében és a gyógyulásban. Azóta egyre több tanulmány bizonyította a nevetés-terápiáról, hogy működik. Olyan hatásos, hogy már számos egészségügyi intézményben bevett gyakorlat.

Gondoljunk csak bele, kevesebb, mint tíz szó a szent Bibliában, melyek igazságát hosszú évek kutatásai, több száz könyv és folyóiratokban megjelent cikk igazolja. Dicsőség Istennek, minden áldás forrásának!
Drága Uram! Kérlek, segíts, hogy még optimistább és vidámabb legyek, ha arra gondolok, amit megmentésemért tettél és a reményre, amit szereteted és értem hozott áldozatod nyújt nekem!  Ámen.

David A. Steen
nyugalmazott professzor
Andrews Egyetem
Fordította: Csala Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése