2012. augusztus 8., szerda

Mai szakasz: 3 Mózes 23


Mózes Harmadik Könyvének 17-26. fejezetei a Szentség Törvénykönyvét tartalmazzák, amely arról adott tanítást az Izrealitáknak, hogy hogyan éljenek szent életet, hiszen Isten szent (3 Mózes 19:2).

Az ünnepek a mezőgazdasági naptárhoz igazodtak, és a hetes szám, valamint a Szombat köré szerveződtek.  Az ünnepek sorrenje: Pászka és a Kovásztalan Kenyerek Ünnepe, az első kéve, az ötvenedik nap, és a kürtzengés ünnepe, majd a Nagy Engesztelés napja és a Sátorok Ünnepe.
A Pászka és a Kovásztalan Kenyerek Ünnepe az Egyiptomból való kivonulásnak állít emléket, amikor az Úr megkímélte elsőszülötteik életét, és a kovásztalan kenyérnek való tésztát magukkal vitték. Az első kéve és az ötvenedik nap ünnepe a tavaszi aratás kezdetét és végét ünnepelte. A kürtzengés a Nagy Engesztélési napra való felkészülést hirdette, és a Sátorok Ünnepe arra emlékeztetett, hogy sátorokban laktak a pusztában és arra, hogy Isten gondot viselt róluk és elfogadta őket az ítéletben. Mindegyik ünnep úgy lett megalkotva, hogy  Isten múltbéli és mindekori szeretetét, gondviselését és szabadítását hangsúlyozza. 

Ma is szükséges Isten akarata szerint személyes időt és kölünleges közösségi ünnepnapot elkülönítenünk, hogy megemlékezzünk mindarról, amit Isten tett értünk, és hogy hálát adjunk és dicsdőítsük Istent szeretetéért és kegyelméért. Mivel Ő szent, nekünk is növekednünk kell szentségben. Ez csak akkor valósulhat meg, ha idő töltünk Urunkkal, és közeli kapcsolatot tartunk fenn Vele.

Dean Davis
Atlantic Union College

Fordította: Liebhardt László

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése