2013. május 7., kedd

Mai szakasz: 2 Krónikák 19


Jósafát jó király és lelki vezető volt, bátran szólította fel népét a reformációra és az Istennek való engedelmességre. Isten megáldotta őt nagy gazdagsággal és dicsőséggel (2Krón 18:1). Jólétének csúcsán azonban Jósafát megengedte, hogy fia, Jórám elvegye feleségül Akháb leányát, ezáltal Jósafát és felesége sógorságba kerültek Akhábbal és Jézabellel, Izrael első, legendásan gonosz királyi párjával. Ennek következtében Isten visszavonta Jósafáttól gondviselő áldásait. Isten nem személyválogató (19:7). Mi is ugyanezt a bánásmódon várhatjuk a szent és következetes Istentől, ha – Jósafáthoz hasonlóan – kitartunk a saját magunk választotta úton.

A Mindenható Isten Jéhu prófétán keresztül világossá tette a király előtt, hogy haragszik rá azért, amiért Jósafát barátságot szerzett az ökumenikus beállítottságú, világias és gazdag Akhábbal (2-3. vers). Habár Jósafát továbbra is folytatta a lelki megújulás és reformáció munkáját népéért, Isten világos parancsának megszegése komoly következményekkel járt, és tovább mélyítette a hitehagyást Júdában. Isten parancsolatainak egy „csekély átigazítása” semmissé tette Jósafát több éves reformációs munkáját!

 A hívő részéről sosem jó megoldás a hitetlennel kötött házasság, és az sem, ha Isten bármely parancsát a világ lelkületéhez vagy tanításaihoz igazítjuk. A megújulás és a reformáció saját életünkben kell, hogy elkezdődjék, amint naponta alárendeljük akaratunkat Istennel, és úgy döntünk, hogy „minden ígével [élünk], amely Istennek szájából származik” (Mt 4:4).
Fernando Canale
Andrews University

4 Mózes 10

Mózes negyedik könyve 10. fejezetében elkezdődik a nagy várakozásokkal megelőzött esemény: a több mint egymillió ember vándorlása az Ígéret Földjére. Isten egyik utolsó parancsa az esemény előtt a két ezüstharsona elkészítésére vonatkozik. A mai kommunikációs technológiánk egy kicsit érzéketlenné tesz minket a harsonaszó hatására. A harsonák óriási érzelmi löketet jelentenek, és a hadviselés szerves részei. Alig több mint száz évvel ezelőtt a hadseregek még a harsona szavára vonultak csatába. A katonai zenekarok pedig még ma is igen fontos szerepet játszanak harci szellem fenntartásában.

Most, hogy minden terv a helyére került és minden szív fellelkesült, a felhő elindul és Izrael gyermekei követik. Ez bizonyára az egész történelem egyik legnagyszerűbb látványa volt. Csak kevesen láttak ennyi embert egyszerre mozgásban. Isten ládája és az Ő személyes Jelenléte mutatták az utat. Hogy is győzhetnék le Izraelt? Mózes szavai, ahogy a ládát nézi, bizalmáról árulkodnak, amelyet nem emberekbe vagy anyagi dolgokba vetett, hanem az Úrba. Ő az, aki megvívta a harcaikat.

A mi nézőpontunkból, annyi évszázaddal későbbről szemlélve, még a bukás gondolata is lehetetlennek tűnik. Sajnos azonban a vágyott siker nem következik be. E szörnyű történetet ismerhetjük meg a következőkben.

Mark Sheffield
Southern Adventist University
Fordította: Kóczián Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése