2014. szeptember 8., hétfő

Mai szakasz: Hóseás 13

Észak-Izrael erős volt a 12 törzs között. Mielőtt megjelent volna a Baál imádat Izraelben, egy Istent imádtak, akit két arany borjúba öntött szoborban formáltak meg. Később Illés idejében 7000 fő volt Izraelben, akik nem imádták Baált (1Kir 19:18). Mivel ők nem hajoltak meg a bálvány előtt, állandó üldöztetéseknek voltak kitéve, ezáltal Izrael nagy bűnt követett el, és lelkileg gyakorlatilag halott lett (13:1). Hóseás próféta idejében még többet vétkeztek azáltal, hogy további faragott képeket készítettek, és azokat imádták az arany borjakkal együtt. Állatokat áldoztak a bálványoknak és megcsókolták a borjakat (13:2), ezért Isten nem engedhette már meg, hogy ezek az izraeliták a földjükön maradjanak. Eltűnnek, mint a reggeli köd, vagy harmat, vagy mint a pelyva, amit a vihar sodor el (13:3).

Isten kivezette Izraelt az egyiptomi fogságból, és ők elfogadták az élő Istent az Istenüknek. Más istenség nem menthette volna meg őket (13:4). A menny Istene kimutatta szeretetét, és közvetlen kapcsolatban volt velük a pusztában, nem is volt semmilyen akadály előttük negyven évig (13:5).

Azonban, mikor Isten jólétben tartotta őket, és volt elég élelmük, elfordultak Tőle. Gőgössé váltak, és megfeledkeztek Istenről (13:6). Isten érzései hasonlóak voltak az anyamedvéhez, akitől elvették a kölykeit. Isten és Izrael között megromlott és felbomlott a bensőséges kapcsolat (13:7-8). Az Úr szerette volna, hogy az izraeliták tudatában legyenek a valós helyzetüknek és annak, hogy Ő az élet, jólét és védelem egyedüli forrása (13:10,15), azonban ők nem akarták ezt meghallani. Észak-Izrael királyságának történelme során már a kezdetektől fogva, első Jeroboám királytól kezdve nem az Urat követték és három bűnt követtek el: (1) arany borjakat készítettek, hogy az északon élőknek ne kelljen Jeruzsálembe menni; (2) kiutasították a lévitákat az országból és nem Lévi törzséből származókat tettek meg papoknak; (3) új ünnepnapokat kiáltottak ki Isten jóváhagyása nélkül.

A helyzet egyetlen megoldása az volt, hogy Isten megengedte az izraeliek deportálását Kánaánból a fogság földjére, Asszíriába (13:11). Fájdalom várt rájuk az idegen országban, de ezt meg kellett tapasztalniuk (13:13). Ez a fajta büntetés volt az egyetlen út, hogy Észak-Izrael felismerje tragikus helyzetét. Isten elleni lázadásuk miatt veszítették el országukat Kánaánban, és fővárosukat, Szamáriát (13:16). Urunk, segíts minket, hogy mindig benned higgyünk, mint egyetlen Teremtőnkben és Megtartónkban, és boldogan kövessük a Te utadat!

Yoshitaka Kobayashi, Ph.D.
Japán
Fordította: Rajki Dávid


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése