2014. szeptember 27., szombat

Mai szakasz: Mikeás 1

Egyszer láttam egy lökhárító feliratot az egyik autón, amely így szólt: „Az emlékezés kedvéért, Isten mindent feljegyez.” Zavar az téged, hogy életedről feljegyzés készül? Mennyire örülnél egy olyan közzétett listának, amelyen minden általad meglátogatott internetes oldal szerepelne, amelyet valaha meglátogattál, vagy gondolataid olyan gyűjteményének, amelyeket valaha gondoltál, vagy egy olyan hangfelvételnek, amelyen minden általad kimondott szó szerepelne?

A „korrektség” eme korszakában egyáltalán nem kívánatos az, ha valakit ítélkezőnek bélyegeznek. A mai társadalomban sok ember olyan magatartást tett magáévá, amely ezt mondja: „Élj, és hagyj másokat is élni!”, és soha ne ítéld meg viselkedésüket, mert az „nem rád tartozik!”

Egy könyv címe felteszi a fontos kérdést: És mi lett a bűnnel? (Karl Menninger, Hawthorn Books, 1973). Jó kérdés! Hallottam olyan lelkészekről, akik olyan helyzetekkel küszködtek, hogy a gyülekezet tagjai nyílt bűnben éltek, a bűnbánat minden nyilvánvaló jele nélkül, és a gyülekezet bizottsága nem gondolt arra, hogy töröljék őket a névsorból. Elterjedt az a vélemény, hogy „nem vagyok a felebarátom őrizője, és amit tesz, az nem rám tartozik.” Általánosan elfogadott vélemény lett, hogy addig, amíg másoknak nem árt vele, nem foglalkozunk az üggyel.  

Vajon nincs itt az ideje annak, hogy nevén nevezzük a bűnt? Ellen White így fogalmaz: „A világnak emberekre van a legnagyobb szüksége – olyanokra, akik el nem adhatók és meg nem vehetők, akik lelkük mélyéig igazak és becsületesek; olyan emberekre, akik merik a bűnt nevén nevezni; olyan emberekre, akik az iránytű pontosságával teljesítik kötelességüket,; olyan emberekre, akik kiállnak az igazság mellett, szakadjon bár az ég!” (Ellen G. White: Előtted az élet. Budapest, 1992, Advent Kiadó. 55. oldal). A vezetőknek foglalkozniuk kell azokkal, akik meggyalázzák Isten szent nevét.

Mikeás ítéletről szóló üzenete nem tette őt népszerűvé, de a végidei ítélet világos üzenete a Bibliának, és nekünk ezt szem előtt tartva kell élnünk.


Gordon Bietz, D.Min.
a Southern Adventist University dékánja


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése