2014. szeptember 9., kedd

Mai szakasz: Hóseás 14

Isten kész elfogadni Izrael igaz bűnbánatát és visszatérését Hozzá. Ezért Hóseás próféta így szól: „Térj vissza hát Izráel az Úrhoz, a te Istenedhez, mert elbuktál álnokságod miatt!” (14:2).  Isten szeretné tőlük hallani, hogy „Kérünk, vedd el a mi álnokságunkat és fogadj vissza minket. És utána felajánljuk Neked ajkaink gyümölcsét” (14:2 Septuaginta fordítás, Ézsaiás 57:19). Az ajkak gyümölcsei azt jelentik, hogy Istennek tetszően megvalljuk bűneinket. Ez a „nehéz ajkúság” (2Móz 6:12). „Nem fogunk megbízni Asszíriában többé. Sem Egyiptom szekereiben és lovaiban. Nem imádunk többé bálványokat. És kegyelmet nyerünk Istentől, amikor nem Asszíriától, Egyiptomtól és a bálványoktól fogunk függni (Hós 14:4).

Ez lesz az a pillanat, mikor Isten megáldja Izraelt, és örömmel fogadja vissza  tékozló népét (14:5). Ha Izrael növény lenne, Isten a párát, mint harmatot adná számára. Izrael liliomként virágozna, és gyökerei olyan erősek lennének, mint a libanoni cédrusnak (14:7). Úgy viselné gondját
Izraelnek, mint egy értékes gabonaföldnek vagy egy különleges szőlőültetvénynek (14:7). Az mondanák népének tagjai: „Nincs semmi közöm többé már a bálványokhoz, melyeket a saját kezünkkel készítettünk.” Ekkor Isten így válaszolna: „Elfogadom a megbánásotokat és ezentúl úgy fogtok nőni, mint a zöld ciprus. Örömmel fogtok énekelni, és rengeteg gyümölcsöt fogtok teremni, amelyek Tőlem származnak” (14:8).

Ekkor Hóseás próféta egy összefoglaló felhívást intéz az olvasóihoz és hallgatóihoz: „Kicsoda az értelmes, hogy eszébe vegye ezeket?! Bizony igazak az Úrnak útjai, és az igazak járnak azokon, az istentelenek pedig elesnek rajtuk” (10. vers). Bízzunk Istenben, és ne okozzunk Neki csalódást, Aki várja tékozló gyermekeinek visszatérését!

Yoshitaka Kobayashi, Ph.D. 
Japán
Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése