2013. július 8., hétfő

Mai szakasz: Jób 12

Jób azzal válaszol Cófárnak, hogy tudja, miről beszél barátja. Valóban élnek igaz emberek ebben a nemzedékben, akik az emberi bölcsességet képviselik, de ha meghalnak, az úgynevezett bölcsességük is velük hal (2. vers).  Jób azt mondja, hogy az emberi felfogóképesség mind egyforma, és amiről barátai beszélnek az egy közös tudás, amit az emberiség megoszt egymással.

Jób azt mondja, hogy még a legfejlettebb emberi tudásnak is a „kinyilatkoztatás” megismerését kell célul tűznie. (Lásd  E.G.White : Előtted az élet. 154-156.o., ahol a szerző ugyanazt hangsúlyozza ki, amit Jób itt.) Jóbot kigúnyolják a barátai, mert tájékozottságuk csak az emberi lét határáig terjed, de Jób egy azok közül, „akikhez Isten szólt, és akiknek Ő válaszolt.” (4.  vers). A megváltás titka bolondság a világnak. Annak ellenére, hogy Isten a természet felett áll –ezt a tényt hangsúlyozták ki Jób barátai azzal, hogy rámutattak Isten korlátlan hatalmára- Jób egy személyes Istent mutat be, aki válaszol annak, aki Őt hívja (4. vers).

A gonoszok virulnak és biztonságban vannak, mert Isten időnként megengedi, hogy így legyen (6. vers). Jób felszólítja barátait, hogy alaposan figyeljék meg az állatok tudását, a madarakét, a földét, az óceánokét és a tenger halaiét (7-8. vers). Mindez a tudás a Teremtőre mutat, ahogyan Mózes első könyvének első fejezetében is láthatjuk. Jób megerősíti azt, ami az 1Móz 2:7-ben áll: „Kezében van minden élőlény élete és minden egyes ember lelke” (10. vers).

Jób barátainak valóban tanulmányozniuk kellene az érzékeket, a fül hallóképességét, amely által a szavakat megértjük, az íny ízlelő képességét, amellyel az ételeket kóstoljuk (11. vers). Mózes a fáraó palotájában nevelkedett,  és az  egyiptomi egyetemen a kor legjobb professzorai oktatták, tehát valószínű, hogy ezekről a témákról is tanult. A tapasztalati tudást évek során és egy hosszú élet alatt lehet megszerezni (12. vers). Jób rámutat, hogy az ilyenfajta tudás csak addig tart, amíg az ember él, nem maradandó. Istennél van a maradandó tudás: „Őnála van a bölcsesség és a hatalom, Övé a tanács és az értelem.” (13. v.) Az emberi tudás bepillantást nyerhet a dolgokba, de Isten tudománya messze meghaladja az emberi bölcsességet. Egyik ember ismeretei segíthetnek a másiknak, de egyetlen ember bölcsessége sem képes ennek a világnak mélyebb megértésére, mint Isten örökkévaló bölcsessége.

Jób mindentudónak mutatja be Istent, az Egyetlennek, aki teljesen rendelkezik ezzel a világgal. (14-25. vers). Tanácsadókat visz tévútra, és bolonddá teszi a bírákat (17. vers). Ő az, aki királyokat szabadít ki, és megtéveszti a papokat (18-19. vers). Lényegében Istennek van hatalma adni és elvenni: a szót és az ítélettételt (20. vers), titkok feltárását (22. vers), nemzeteket (23. vers), értelmet (24. vers), az erősek befolyását és hatalmát (21. vers).  A következő fejezetben Jób ezekkel a gondolatokkal folytatja majd.

Drága Istenünk! Kérünk, mutasd meg nekünk a Te kinyilatkoztatásod távlatait, hogy a bepillantások által nyert tudásunkat helyesen értelmezzük és meg tudjuk osztani bölcsességedet és megváltásodat ezzel a világgal.

Koot van Wyk
Kyungpook Nemzeti Egyetem
Sangju, Dél-Korea

Fordította: Csala Beáta

Józsué 1

„Légy bátor és erős." Ezek a szavak négyszer szerepelnek ebben a bevezető fejezetben (6, 7, 9, 18), ahogy Józsué Isten parancsára felveszi vezetői felelősségét Izrael gyermekei fölött. Annyi kihívással, amennyi előttük állt, Józsué igen könnyen elveszíthette volna bátorságát. Mi lesz győzelmének a titka? A válasz Isten ígéretében található: abban az ígéretben, amelyet őseinek tett (9. v.); s abban az ígéretben, hogy elkíséri őt, bárhová megy (9. v.).

Nekünk is vannak „óriásaink”, amelyek a jelenben vagy a jövőben leselkednek ránk, de nem kell félnünk, mert az ígéretet tevő Isten hűséges! A győzelem a miénk, de nem azért, mert erősek vagyunk, hanem inkább azért, mert Ő erős! Ezért bízzunk Istenben és legyünk erősek és bátrak – ígérete alapján!

Willie Edward Hucks II
Associate Ministerial Secretary
General Conference

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése