2013. július 22., hétfő

Mai szakasz: Jób 26

Jób kétségbesetten válaszol barátainak: „Segítettél-e az erőtlennek, támogattad-e a tehetetlen karját? Adtál-e tanácsot az oktalannak, hasznos volt-e sok tanításod? Ki által mondtad el szavaidat, kinek a lelke beszélt belőled?” (2-4. vers).

A következő versben Jób mintha gúnyolná az egyiptomi teológián alapuló megközelítéseiket, megkérdezi: „Miért folyton az istenek szent bárkáján jár az eszetek, ami a víz alól ragadja el az embereket, hogy aki hallja beleremeg”. Jób szerené tudni, honnan jön ez az egyiptomias felfogás arról, hogy min mennek keresztül az emberek a halál után. Nincsenek gonosz szörnyek, akik a mennyei Nílus mentén leselkednek, hogy elragadják a halott lelkeket Rá, a napisten bárkájáról, aki éjfélkor a 12 kapun át Ozirisz ítélő csarnokába tart, ahol a holtak ítélete zajlik.

A holtak hazája leplezetlen Isten előtt, nincs eltakarva a pusztulás helye.” (6. vers). Nem igaz az, hogy sátán kényelmesen és Isten hatalmától védve élne. Jelenések 9:11 kijelenti, hogy sátán (héberül Abaddon, görögül Apollion, melyek jelentése Romboló és Pusztító) már most „királya” minden gonoszságnak és a jövőbeli végnek, amit a „Pokol” jelent.

Jób emlékezteti barátait, hogy Isten feszítette ki az eget, és helyezte rá a csillagokat a teremtéskor, és a semmiség fölé alapozta a Földet (1Móz 1:1-2). Mivel Isten a hatalmas vizek felett áll, a barátoknak nem kellene a közhiedelmekben és kísértetmesékben hinniük, amelyek szerint a halottak a víz alatt várják, hogy a napisten Rá elragadja őket. Majd egy figyelemre méltó mondatot olvashatunk Jóbtól, ami azt mutatja, az akkori világgal ellentétben ő nem hitte, hogy a Föld oszlopokon áll. „…megerősítette a földet a semmiség fölött.” (7. vers). Mózes nem gondolta, hogy a Föld szögletes, sem azt hogy sík, vagy oszlopok tartanák. Jób folytatja, és a felhőkről beszél, amelyek csodálatos módon megtartják a vizet mielőtt a földre hullana (8. vers). Isten eltakarja dicsőségét trónusánál (9.vers). Határt szabott a vizeknek, ott, ahol a világosság találkozik a sötétséggel. Az egek oszlopai meginognak, és megrendülnek fenyegetésétől. Erejével lecsillapította a tengert, értelmével szétzúzta a szörnyeteget.  Leheletétől kiderült az ég” (10-13. vers).

A mennyben az angyalok lenyűgözve figyelték a teremtést, és Isten „Legyen” szavát. Végül Istennek ugyanez a hatalma fog megnyilatkozni. „Pedig ez csak a szegélye útjának! [ a gonosz végső elpusztításával, és az új Föld megteremtésével, mint a világtörténelem utolsó lépésével] S milyen halk szót hallunk tőle! De hatalmas mennydörgését ki tudná elviselni?” (14. vers). Mózesnek és Jóbnak bibliai képe volt az utolsó eseményekről. Teológusok, akik az utolsó időre vonatkozó tanítások késői eredetében hisznek, félretehetik az elgondolásaikat.

Drága Istenünk!

Mózessel és Jóbbal együtt értjük, hogy sátánra és angyalaira végső pusztulás vár. A világtörténelmet érintő nagy események előtt állva, kérünk, segíts szilárdan állnunk! Ámen.

Koot van Wyk
Kyungpook Nemzeti Egyetem
Sangju, Dél-Korea

Fordította: Kóczián Ágnes

Józsué 15

Izrael már elég területet hódított meg Kánaán földjéből ahhoz, hogy Józsué fel tudja osztani a többi kilenc és fél törzs között. Ruben, Gád és Manassé fél törzse már megkapta jussát a Jordántól keletre. Józsué a föld szétosztását szent feladatnak tekintette, mert abban Isten Ábrahámnak tett ígéretének a teljesedését látta, amely 430 évvel korábban hangzott el (1Móz 12:3).

Ábrahám, Izsák és Jákob azt várták, hogy örökölni fogják Kánaánt az Egyiptom folyójától egészen az Eufráteszig, de 1 Mózes 13:14-17 azt jelzi, hogy Istennek sokkal nagyobb terve volt velük. Azt mondta Ábrahámnak, hogy tekintsen északra, délre, keletre és nyugatra, mert neki adja mindazt, amit lát. Ábrahámnak gondot jelentett volna kerítéssel körbevenni mindet, mivel, ha bármely irányba indult volna el addig míg ellátott, egyre tovább látott volna el! Pál azt mondta (Rm 4:13), hogy Isten terve az volt, hogy az egész világ örököse legyen.

Nekünk is szól az ígéret: „Ha pedig Krisztuséi vagytok, tehát az Ábrahám magva vagytok, és ígéret szerint örökösök” (Gal 3:29). Köszönet Istennek ígéretéért!

Ralph Neall 
Nyugdíjas tanár, misszionárius

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése