2014. március 8., szombat

Mai szakasz: Ézsaiás 12

Ézsaiás 12. fejezete így kezdődik: „ama napon...” Melyik napon is? Ez az azutáni nap, miután az Úr megmentette a „maradék népét” (Ézs 11:6). Dániel 12:1-től kezdődően így olvassuk: „És abban az időben felkél Mihály, a nagy fejedelem, aki a te néped fiaiért áll (...) És abban az időben megszabadul a te néped; aki csak beírva találtatik a könyvben. És sokan azok közül, akik alusznak a föld porában, felserkennek (...) és fénylenek, mint az égnek fényessége (...) miként a csillagok örökkön örökké.”

Ennek a győzelmi- és örömgondolatnak szálát veszi fel Ézsaiás ebben a fejezetben. „Íme, az Isten az én (...) erősségem, és énekem” (2. vers). Hasonló gondolatot találunk a 46. zsoltárban is: „a mi erősségünk”. Ézsaiás a Bárány Énekét énekli „Az üdvösség a mi Istenünké, aki a királyiszékben ül, és a Bárányé!” (Jel 7:10). Ézsaiás látta a szenteket a szabadítás forrásából vizet meríteni (3a vers), „és olyanok lesznek, mint a folyóvizek mellé ültetett fa”, „mert a Bárány (...) a vizeknek élő forrásaira viszi őket” (Jel 7:17). „És így szólotok ama napon [az Úr második eljövetelének napján]: Adjatok hálát az Úrnak”, ez tükröződik a Jelenések 7:12-ben: „hálaadás és tisztesség és hatalom és erő a mi Istenünknek mind örökkön örökké”. Ezek a próféciák arra utalnak, hogy egyszer minden nyelv megvallja az Atya dicsőségére, hogy Krisztus az Úr.

Az Úr érdemes rá, hogy énekben dicsőítsük, mert olyan dolgokat vitt véghez, mint a teremtés, a megváltás és az újjáteremtés (5a vers), és arra is, hogy ezt az egész Földnek tudtára adjuk (5b vers). Ez a jelenet távol áll a fizikai Izrael történelmi múltjától, jelenétől, vagy éppen jövőjétől. Ez az örökkévalóságban játszódik, hiszen Ézsaiás így ír: „Kiálts és örvendj, Sionnak lakosa, mert nagy közötted Izráelnek Szentje!” (6. vers).Itt a „Sion” kifejezés a mennyei Sionra utal, ami az új Jeruzsálem a mennyben, ahol a szenteknek hatalmas erőssége Isten jelenléte lesz. A harcos Messiás ebből a Sionból fog kimenni, hogy megküzdjön a Gonosszal a végső, megsemmisítő csatában, avagy az Úr napján.

A 46. zsoltár elmondja, mennyire izgatottan kiáltanak fel Sion szentjei (Zsolt. 46:11), mikor a harcos Messiás belép a kapukon a sátánnal való csata után. Ekkor teljesedik az, hogy „a Seregek Ura velünk van” (Zsolt 46:12) ami összecseng Ézs 12:6 második felével: „nagy közötted Izráelnek Szentje!”

Drága Istenünk, add, hogy megtapasztaljuk aTe felmagasztalásodból eredő hatalmas örömöt és megláthassuk a harcos Messiást belépni Sion kapuin és ezt énekelni: „Ti kapuk, emeljétek fel fejeiteket, és emelkedjetek fel örökkévaló ajtók, hadd menjen be a dicsőség Királya!” Ámen.

Koot van Wyk
Kyungpook Nemzeti Egyetem
Sangju, Dél-Korea
Fordította: Kóczián Károly


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése