2014. március 18., kedd

Mai szakasz: Ézsaiás 22

Ézsaiás művész és festő, az ő művészete azonban a szavaiban rejlik. A művét költői képekben tárja elénk, panelekből építi fel. Ennek a fejezetnek az első képe a látás völgye (1. vers). A házuk tetején álló emberekről ír, akiket megrémít azok kiáltása, akik a csatában megsebesültek ugyan, de a sérüléseikbe nem haltak bele azonnal (2. vers). Még a vezetők is elmenekültek a városból, de őket is elfogták (3. vers).

Ézsaiás szörnyen érzi magát ezek után, és legszívesebben keserves sírásra fakadna (4. vers). Ez az a nap, amikor, ahogy Ézsaiás írja, „rémülésnek és eltapodtatásnak és zavarnak napja jő Istentől, a seregeknek Urától a látás völgyére” (5. vers). Jóel így ír erről: „mert közel van az Úrnak napja az ítélet völgyében” (Jóel 3:14). Jóelnél ez nem más, mint Krisztus második eljövetele, amikor az Úr a szentekkel együtt hazatér a mennyei Sionba, ahol Ő maga lesz népének menedéke. Azoknak, akikről Ézsaiás ír, ez nem sikerült. Ez a hegyeken való kiáltás napja (5. vers folyt.). Úgy tűnik, mintha Ézsaiás a közvetlenül Krisztus második eljövetele előtti történéseket tárná elénk.

Ézsaiás következő képe Jeruzsálemet mutatja be. A környező völgyek harcra készülő lovakkal és szekerekkel voltak tele (6-7. vers). Azután pedig az Úr visszavonta védelmét Júda felől (8. vers). Dávid városa lakóinak problémája az volt, hogy inkább támaszkodtak az erdő házának fegyverzetére, mint az Úrra (8. vers folyt). Helyrehozták a falat, vizes árkokat alakítottak ki, aztán pedig még néhány házat is leromboltak, hogy megerősíthessék a falat (9-10. vers). Mégis sírás és jajgatás lett a vége – hasonlóan ahhoz, ahogyan az a végidőben is lesz. E hűségeseknek nagy volt a sírásuk és jajgatásuk. Nem Istenre, hanem valami másra koncentráltak. Ettek és ittak, mert másnap a halál várt rájuk, és ez nem bocsáttatik meg nekik, míg meg nem halnak (12-14. vers).

Sébna, a kincstár vezetője, királyt megillető temetést kíván magának Jeruzsálemben (15-16. vers). Büntetése az, hogy Úr megragadja, összegöngyölíti, és labdaként elhajítja messze földre, és ott fog meghalni, rettegésben (17. vers). Az Úr azért űzi ki őt a házából, teszi vele mindezt, és helyezi Eljákimot az ő helyére, mert Sébna az „ura házának gyalázata” (18-20. vers). Eljákim tekintélye nagy lesz. Olyan lesz, mint az erős helyre bevert szeg, és amelyik ajtót ő megnyitja, azt senki be nem zárja (21-23. vers). Mind dicsőség és tisztelet, mind pedig világi hírnév az osztályrésze lesz (24. vers).

Ézsaiás a saját idejére vonatkozó képe Ezékiás palotájáról itt ér véget, mert még egy képet szeretne bemutatni a második eljövetelről, arról, amivel ezt a fejezetet kezdte: „Ama napon, azt mondja a seregeknek Ura, kiesik a szeg, mely erős helyre veretett” (25. vers). A második eljövetelkor a földi díszek, rangok, képesítések, kitüntetések, érmek, koronák és palástok mind levágatnak és földre vettetnek, mert a feltámadáskor és a mennybe költözéskor már nem lesz rájuk szükség.

Drága Istenünk! Ézsaiás a végidő fontosságára hívja fel figyelmünket, amit köszönünk Neked. Urunk add, hogy mi Téged tegyünk az első helyre az életünkben, és a világot hagyjuk el, hogy Jézust megnyerjük! Ámen.

Koot van Wyk
Kyungpook Nemzeti Egyetem
Sangju, Dél-Korea
Fordította: Kóczián Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése