2014. március 20., csütörtök

Mai szakasz: Ézsaiás 24

Ebben a fejezetben Ézsaiás a végidőről beszél. Sok mindent élénken felvázol, melyek egymást követve fognak történni. Az Úr tervéből fakadóan betegségeket és pusztító jelenségek lesznek (1. vers), melyek Jóel 1:15-ben is meg vannak említve. „Az Úr megüresíti a földet és (...) elszéleszti lakóit,” a papok együtt szenvednek a néppel, az úr a szolgájával, az úrhölgy a szolgálóleányával (2. vers).

Az országok kölcsönadnak más országoknak, de maguk is kölcsönt fognak felvenni. A vevő olyan lesz, mint az eladó. Az ország, mely kölcsönt vesz fel, hogy gyárakat építsen, a gyárak termékeit eladja a kölcsönadó országnak. „… a hitelező, mint az, akinek hitelez” (2. vers). „Megüresíttetvén megüresíttetik a föld, és elpusztíttatván elpusztíttatik” (3. vers); ezt a témát már más próféták is említették.

A világ vezető pozícióit betöltő emberek eltűnnek a süllyesztőben: „elhervadnak a föld népének nagyjai” (4. vers). Lelki sötétség lesz úrrá a földön, mert „áthágták a törvényeket, a rendelést megszegték” (5. vers). Akik a földön élnek, bűnösök „ezért megégnek a földnek lakói, és kevés ember marad meg” (6. vers). A globális felmelegedés szedi áldozatait. Az aratás szűkös lesz (7. vers). A koncertek megszűnnek (8. vers). Városok omlanak le, és házak zárulnak be (10. vers). Az öröm elvész a homályban (11. vers), a városkapuk már csak törmelékek lesznek (12. vers). De Ézsaiás nem csak egyetlen várost ábrázol így, hanem „így lesz a föld közepette” (13. vers).

Ezen idő alatt a hűségesek „felemelik szavukat, ujjongnak” (14. vers). Ez a késői eső ideje, ezért hangos szóval ujjonganak az Úr fenségének, kiáltoznak a tenger felől de ugyanúgy kelet felől is hangzik, hogy „dícsérjétek az Urat” (15. vers). Az Úr nevét, a lelki Izrael Istenét dicsőítik a Szentlélek egész földre való kitöltetése idején (Jóel 2:28). „A föld széléről énekeket hallánk: dicsőség az igaznak!” (16. vers).

A nyomorúság ideje ezután következik majd, amikor a hűségesek Ézsaiáshoz hasonlóan kiáltanak fel: „jaj nékem! A hitetlenek hitetlenül cselekesznek” (16. vers). Az egész földre kiterjedő üldözés veszi kezdetét és „Rettegés, verem és tőr vár rád földnek lakója” (17. vers). Az emberek menekülni fognak a terror elől, de „lesz, hogy aki fut a rettegésnek szavától, verembe esik” (18. vers). Aki mégis kijut, csapdába fog esni. De nem emberkéztől származik az, hogy „az egek csatornái megnyílnak, és megrendülnek a föld oszlopai” (18. vers). „Romlással megromol a föld, töréssel összetörik a föld, rengéssel megrendül a föld; Inogva meging a föld, miként a részeg” (19-20. vers).

A Menny volt lakosai (sátán és bukott angyalai) megbűnhődnek azon a napon, hasonlóan a földi királyokhoz (21. vers). A királyok a föld színére lesznek korlátozva, Sátán pedig egyedül lesz a földön ezer évig. „És összegyűjtve összegyűjtetnek gödörbe, mint a foglyok, és bezáratnak tömlöcbe, és sok napok [1000 év] után meglátogattatnak” és sátánnal együtt elpusztíttatnak a végrehajtó ítélet során a Messiás, Krisztus által a bűn végső felszámolásakor (22. vers).

A Mennyben nem lesz szükség sem Napra, sem Holdra (23. vers). Abban az időben a seregek Ura fog uralkodni dicsőségben, mint Királyoknak Királya és Uraknak Ura a Sion hegyén az új Jeruzsálemben, népe között (23. vers).

Szerető Istenünk! Ézsaiás sikerrel hívta fel figyelmünket arra a tényre, hogy Te irányítod a történelmet és a jövő eseményeit a Földön. Urunk, tarts meg minket a tenyeredben, hogy a körülöttünk zajló, különös események közepette is bizakodóak maradhassunk, és örömünk állandó legyen! Ámen.

Koot van Wyk
Kyungpook Nemzeti Egyetem
Sangju, Dél-Korea

Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése