2014. április 17., csütörtök

Mai szakasz: Ézsaiás 52

Magad elé tudod a következőt képzelni? Egy fiatalember lélekszakadtából rohan a városa felé, hogy elmondhassa a jó hírt. A tábornok küldte a csatatérről; szívében örömmel és ajkán nagyszerű hírrel szalad: a király győzött! Az ellenséggel vívott háborúnak közel a vége, a király hamarosan diadalt arat, és a béke nemsokára itt van! Egy ilyen képet fest le a 7. vers: „Mily szép, ha feltűnik a hegyeken az örömhírt hozó lába! Békességet hirdet, örömhírt (héberben: „jó dolgok hírét”) hoz, szabadulást hirdet. Azt mondja Sionnak: Istened uralkodik!”

Igen, Észak-Izraelt fogságba hurcolták az asszírok, és Júdára is babilóniai rabság várt. Igen, valóban rabszolgákká lettek Egyiptomban generációkkal ezelőtt (4. vers). Isten könyvében azonban a történetnek még nem volt vége. „Öltözz ékes ruhába, Jeruzsálem, ... mert nem jön már ide többé körülmetéletlen és tisztátalan” (1. vers). A jó hír üzenete négyrétű volt: béke, örömhír, megváltás, és annak megerősítése, hogy Isten még mindig a trónján ül (7. vers).

A jó hírrel a városhoz közeledő ifjúnak adott örömteli válasz is azonnali. A falakon álló őrök énekbe kezdenek, mert most már tudják, hogy személyesen fogják meglátni a Sionba visszatérő királyt (8. vers). Ézsaiás ezután Babilon elestében és Isten győzelmében meglátja annak szükségét, hogy Isten népe megragadja a szabadság ezen pillanatát: „Távozzatok, távozzatok, vonuljatok ki onnan, (...) vonuljatok ki belőle, (...) mert az ÚR jár előttetek, Izráel Istene lesz mögöttetek is” (11-12. vers). Ez egy újabb felhívás arra, hogy jöjjünk ki Babilonból, mert az a halált jelképezi, Isten azonban életet és szabadságot szerzett a népének.

Amikor évekkel ezelőtt elkezdtem a szolgálatomat Kaliforniában, ifjúsági lelkész voltam. Akkoriban az egyik kedvenc énekünk az Ézsaiás 52:7-re alapuló igei ének volt, „A mi Istenünk uralkodik” címmel. Milyen egyszerű és hatalmas üzenete van! Valóban milyen nagy ereje van egy reménnyel teli éneknek a gyötrelmek idején! Azt hiszem, Luther Márton mondta: „Ha nem olvashatom a Bibliát, imádkozom, ha nem imádkozhatok, énekelek.” Az én életemben ez többször is igaznak bizonyult. Ha elcsüggednénk, amikor sötétség és depresszió burkolja be a lelkünket, Sion énekeinek éneklése el fogja oszlatni a felleget, amit az ellenség helyezett oda, hogy minket elnyomjon. Énekelj! Énekelj új éneket az Úrnak! Énekelj reggel, énekelj délben és éjjel! Énekelj, függetlenül attól, van-e hangod hozzá! Ez mennyei angyalokat fog mellét hozni, akik csendben kiegészítik a te vágyakozásodat Isten felé.

Isten nagy dolgokra képes, hatalmas dolgokra! Mindössze annyit kell tennünk, hogy felnézünk, és úgy énekelünk, mintha ott volna!

Ron E. M. Clouzet
az Észak Amerikai Divízió Evangelizációs Intézetének igazgatója
a Lelkipásztori szolgálat és Teológia professzora
Andrews Egyetem
Fordította: Kóczián Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése