2013. március 15., péntek

Mai szakasz: 2 Királyok 20


Ezékiás újabb kihívással nézett szembe- élete a végéhez közeledett!  E földi élet rövidségének tudatában természetes volt Ezékiás számára, hogy sírjon sorsa miatt.

Ézsaiás közvetítette az üzenetet a királynak. A próféta valószínűleg morgott egy kicsit, amikor Isten azzal a rossz hírrel küldte őt Ezékiáshoz, hogy meg fog halni. Még jobban zúgolódhatott, amikor az Úr arra kérte, menjen vissza és közölje Ezékiással, hogy mégsem kell meghalnia.

Vajon nem döntött határozottan Isten, amikor Ézsaiást először Ezékiáshoz küldte? Mi késztette Istent, hogy meggondolja magát? Ez megint azzal kapcsolatos, hogy Isten hogyan biztosítja nekünk a választás szabadságát. Isten örökkévaló tervében az volt a legjobb, ha Ezékiás élete akkor véget ér, de Isten megengedte neki, hogy a további 15 év életet válassza. Ezek az utolsó évek gyümölcstelennek bizonyultak Ezékiás számára, és ajtót nyitottak az eljövendő ellenséges megszállásnak.

Az engedelmesség leckéje a legnehezebb, amit az életben meg kell tanulnunk. Ezékiás nem akart engedelmeskedni, és Isten megengedte neki, hogy meglássa engedetlensége következményeit. Jézustól kell tanulnunk, aki tökéletes engedelmességben élt, amikor így imádkozott, hogy Isten vegye el tőle a keserű poharat: „mindazáltal ne úgy legyen, amint én akarom, hanem, amint te.”(Mt 26:39).

Daniel Jiao
Chinese Union Mission
Hong Kong
Fordította: Csala Beáta

2 Mózes 24

Mózes feljegyezte az Úr minden szavát, és ez lett a szövetség könyve, amelyet felolvasott a nép előtt. Ez az első említett írott könyv, noha korábban 2Móz 17:14-ben Mózes azt a parancsot kapja, hogy írja meg a Refidim körüli eseményeket és az amélekitákkal vívott háború történetét. Hogyan történt mindez, és milyen írást alkalmazott? Az a tény, hogy az ABC-t először a Sínai-félszigeten Kr.e. 1600-1550 körül kezdték használni, lehetőséget biztosított Mózesnek, hogy az írás-olvasás legfrissebb vívmányaihoz hozzáférjen. A proto-Sínai ABC áttörést jelentett az írott kommunikáció területén, ami abban a korban legalább akkora horderejű volt, mint a modernkori nyomtatott sajtó, illetve az Internet feltalálása. Tény az, hogy Mózes megírhatta a Biblia első könyvét, és e fontos nyelvi újításnak köszönhetően Isten időzítése, hogy a szövetséget írásban lejegyezzék, nem is lehetett volna tökéletesebb.  

Áldozat nélkül a szövetség nem kötelezne, ezért Mózes oltárt épít, hogy ratifikálja a szövetséget Isten és Izrael között. Felállít tizenkét oszlopot, amely a tizenkét törzset jelképezi, akik kötelezettséget vállaltak arra, hogy életükkel engedelmeskednek Isten elvárásainak. És most elérkezett annak az ideje, hogy Mózes megkapja ennek a szövetségnek a kőbe vésett alapelveit, amelyek folyamatosan emlékeztetni fogják őket a törvény, Isten jelleme és azon eszmény örök voltára, amely szerint az emberiségnek élni kell. Isten dicsősége a hegyen megállapodik. Mózes, mint a nép képviselője meghívást kap, hogy jöjjön fel az Isten hegyére. Isten dicsősége ma a Szentélyen nyugszik, miközben Jézus közbenjár értünk. Isten hív minket, hogy tárjuk elé kéréseinket, hogy Jézus, mennyei Közbenjárónk megadhassa nekünk mindazt, amit Isten megígért. Mi lesz a te válaszod? Elfogadod-e Isten életedre vonatkozó akaratát, és az Ő ígéretei szerint éled-e mindennapjaidat?

Michael Hasel
Southern Adventist University

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése