2013. március 17., vasárnap

Mai szakasz: 2 Királyok 22


Jósiás csak nyolc éves volt, amikor királlyá kenték. Még gyermek volt és valószínűleg rászorult a körülötte élők segítségére, beleértve édesanyját is.

Nem volt véletlen az, hogy megtalálták a törvénykönyvet, és az sem, hogy Jósiás eldöntötte, hogy az Úrtól kér erőt és útmutatást.

Pál apostol azt mondja, Isten törvényének az a szerepe, hogy megmutassa a bűnt (Róm 3:20), és pontosan ez történt Jósiással is. Megszaggatta ruháit, mivel tudta, hogy népe vétkezett Isten ellen.

Te mit teszel a törvénnyel, amikor leleplezi a bűnödet? Kövesd Jósiás példáját. Menj el, és kérdezd meg az Urat (13. vers)! Isten világos választ adott neki. Mivel Jósiás megalázta magát az Úr előtt, Isten meghallgatta őt, és megígérte neki, hogy nem látja meg a veszedelmet, hanem békességben fogják eltemetni.

A törvény nem az ellenségünk, csak akkor, ha úgy döntünk, hogy továbbra is bűnben élünk. A bűnnek és törvénytelenségnek eme világában, van-e bátorságod kiállni a törvény mellett akkor, amikor körülötted mindenki meghátrál? Légy bátor! Isten kegyelmes és melletted áll, hogy megharcold ezt a küzdelmet, és Övé a győzelem!

Daniel Jiao
Kínai Unió Misszió
Hong Kong

2 Mózes 26

A szentély  - mishkan - kifejezés rokonságban van a shekinah kifejezéssel, amely a szentélyt betöltő, Isten jelenlétét jelző dicsőségét jelenti. Ez lesz a sátor, vagy Isten lakhelye, ahol népe között lakhat. Az alapos leírás és tervrajz, amelyet Isten biztosított a szentély építéséhez, jelzi azt, hogy Isten milyen fontosságot tulajdonít az istentiszteletnek és a megváltási terv ismeretének. A sátorlapokat finom kék, bíbor, piros és karmazsin színű  lenfonálból a legügyesebb szakembereknek kellett elkészíteni. A szentélyt a Szentek Szentjétől egy függöny választotta el. Minden részletét pontosan kellett megvalósítani.

Ez egy példa számunkra is, hogy milyen fontos az istentisztelet Teremtőnk szemében. Amikor eljövünk imádni őt, a hangsúly ne önmagunkon legyen, hanem Ő álljon a középpontban! Az Ő jelenlétébe legjobb ruhánkban, tiszteletteljes magatartással, és a bűnbánat lelkületével érkezzünk! Manapság az istentiszteleteink egocentrikusak lettek, hiszen arra összpontosítunk, hogy mi jól érezzük magunkat. Azt kérdezzük, hogy mit kapunk az istentisztelettől, és ennek következtében érzéseink és tapasztalataink kapnak központi szerepet. Tehát, ha nem érezzük magunkat kényelmesen, vagy mi okozunk kényelmetlenséget másoknak, az minden mást felülír. Ám ez teljesen különbözik attól, ahogyan Mózes második könyve az istentiszteletet ábrázolja a szent sátor építése közben. Itt egy olyan tapasztalatot láthatunk, amelynek középpontjában Isten áll, s amely illő magatartást követel meg: a legjobbat, amit Izrael fel tudott ajánlani. Hogy van ez velünk ma? Amikor Istenhez jövünk, vajon tisztán érkezünk, a legjobb ruhánkban, és tisztelettel, igazságban imádjuk Őt? A szentély komoly tanítással szolgált Izrael számára, miközben Isten megváltó tette kibontakozott a nép előtt.

Michael Hasel
Southern Adventist University

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése