2014. május 13., kedd

Mai szakasz: Jeremiás 12

Oroszországban élő újságíróként alkalmam volt találkozni az ország leggazdagabb emberei és legbefolyásosabb üzleti vezetői közül néhánnyal. Ezek a milliomosok intelligens, ügyes, éleslátású emberek. Többen közülük kereszténynek vallják magukat. Azonban ezek a gazdag emberek vagyonukat könyörtelen taktikával, gyakran lopással és gyilkolással szerzik. Nyilvános életük irigylésre méltó lehet, de magánéletüket tönkreteszik erkölcstelen taktikáik.   

Néha elgondolkodom azon, hogy ezek a vezető emberek miért ilyen sikeresek. Miért engedi meg Isten, hogy olyan nagy pénzösszegeket birtokoljanak és pazaroljanak, amit mások felhasználhatnának gyülekezeti házak építésére és az éhezők táplálására?

Jeremiás hasonló kérdést tesz fel a 12. fejezetben: „Igaz vagy Uram, hogyha perlek is veled; éppen azért hadd beszélhessek veled peres kérdésekről! Miért szerencsés az istentelenek útja? Miért vannak békességben mindnyájan a hűtlenkedők? Beplántálod őket, meg is gyökereznek; felnevekednek, gyümölcsöt is teremnek; közel vagy te az ő szájukhoz, de távol vagy az ő szívüktől” (1-2. vers).

Nincs semmi rossz abban, ha megkérdőjelezzük Isten ítéleteit. Emlékezzünk arra, ahogy Ábrahám megkérdőjelezte Isten döntését, hogy elpusztítsa a gonosz Sodomát. Ábrahám nyomatékosan kérdezte: „Talán van ötven igaz abban a városban, avagy elveszted-é, és nem kedvezel-é a helynek az ötven igazért, akik abban vannak?” (1 Móz 18:24). Amikor az Úr azt mondta, hogy megkegyelmezne a városnak az ötven igaz lakosáért, Ábrahám lecsökkentette a számot 45-re, aztán 40-re, 30-ra, 20-ra, majd végül 10-re. Az Úr azt mondta, hogy visszavonná az ítéletét a 10 emberért is.

Isten szívesen veszi a kérdéseket, és annak az esélyét, hogy megmutathatja szeretetét és kegyelmét. „Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek” (Mt 7:7).

Ima: „Drága Istenem! Nem értem, hogy a gonoszok miért sikeresek, miközben az igazak nehéz időket élnek meg. Nem értem, hogy a gonosz hogyan él 90 évig, miközben az igaz fiatalon hal meg. De örülök annak, hogy kész vagy meghallgatni engem és megbeszélni a kérdéseimet. Nyisd meg a szemem, amikor próbálom ítéleteidet megérteni, és tartsd meg a Benned való hitemet erősen. Ámen!”

Andrew McChesney
Oroszországban élő újságíró


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése