2014. május 21., szerda

Mai szakasz: Jeremiás 20

Gondoltál valaha arra, hogy prófétának lenni jó karrier? Isten szava, amelyet a próféta azért kap, hogy továbbadja, erőteljes, és áttör a megtéretlen emberek szívén. Olyan reakciókat vált ki, ami megrémíti még a próféta szívét is. Jeremiás megfizeti annak az árát, hogy engedelmeskedik Isten útmutatásainak.

Ez a szakasz úgy mutatja be a templom főfelügyelőjét, hogy megüti a prófétát, amikor az ítélet üzenetét meghallja. Ahelyett, hogy szívére vette volna az üzenetet, kezét ökölbe szorítja és lesújt Jeremiásra. Aztán letartóztatja és megkötözve börtönbe veti.

Isten szóvivői, a próféták mindig a bűnös emberek haragjának célpontjai voltak. A feljegyzések tele vannak a hűség ragyogó történeteivel a rendkívüli nehézségek, üldözések és halál közepette, amikor Isten kiválasztott emberei betöltötték küldetésüket. Isten hangját nem lehet elhallgattatni még akkor sem, amikor a bűnös emberek nem akarják meghallani az Ő szavát. Az igazság győzedelmeskedni fog!

A válság közepette, mindenkinek vannak rossz pillanatai, még Jeremiásnak is. El tudom képzelni annak a próbának az intenzitását, amelyen keresztül ment. Arra emlékezteti Istent, hogy ezt nem ő választotta, és annyira rossz, hogy eldöntötte, nem fog többet szólni. De Isten hangját még a próféta sem tudja elnémítani, mert azt mindenkinek meg kell hallani. Isten szava, amelyet Jeremiás visszatartott, égő tűz volt a csontjaiban és hatalmas erővel tört elő onnan. Megfigyelhetjük, hogy bár fájdalommal és csalódottsággal összekeveredve, de dicsőítésként tört elő a próféta ajkairól. Annak ellenére, hogy a helyzet oda fajult, hogy megátkozza a napot, amelyen született, mégis hűséges marad.  

Az emberi állhatatosság e példái ... a hit erejét bizonyítják, amely ellenáll a világ erejének. A hit munkája az, hogy a legsötétebb órákban Istenben megnyugodjunk" (Az apostolok története. Budapest, 2001, Advent Kiadó. 378. oldal).

Bátorít engem az a gondolat, hogy az előttünk álló időben - úgy ahogyan ma is - azok, akik olvassák a Megújulás Isten Igéje által olvasmányokat, teljes hűséget és kitartást mutatnak Isten iránt a legnehezebb körülmények között is.  

Ó Isten, a Te megígért Szentlelked ereje által növeld az én hitemet, hogy minden körülmények között tiszteljem és dicsőítsem a Te nevedet! Ámen!"

Dan Houghton
Hart Kutatóközpont, Kalifornia


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése