2013. október 19., szombat

Mai szakasz: 73. zsoltár

Jusztíciát, az igazság istennőjét gyakran ábrázolják bekötött szemmel, mérleggel a kezében, jelezve, hogy az igazságot semmilyen előítélet nem árnyékolhatja be. Rengeteg országban viszont mégis úgy tűnik, hogy a bírók vakok, és nem tudják megkülönböztetni a jó, a rossz, vagy a jogos dolgokat. Aszáf, a zsoltáríró is úgy vélte, néha Isten sem látja jól az igazságot.

Mindannyian játszottunk már úgy, hogy mi a szabályokat követtük, más azonban csalással szerezte meg a győzelmet. A fiatal focista, Maradona például egyszer a kezével lökte a labdát a kapuba, nem pedig fejelte, és a csapata megnyerte a világbajnokságot. Azok, akik a korlátokon belül maradnak, és betartják a szabályokat, gyakran utolsóként végzik. Sőt, sok hitetlenből lesz multimilliomos.

Aszáf, az egyik legbölcsebb ember is küzdött az igazságtalanság kérdésével, míg összehasonlította a problémáit más bűnösök szerencséjével. Ennél távolabb és szélesebb látószöggel kell látnunk, hogy felismerjük, nincsen összefüggés ezek között. Ha Isten azonnal megjutalmazná a jót, és megbüntetné a rosszat, akkor az emberek rossz indítékból lennének hűségesek.

Amikor Aszáf hosszú távon szemlélte az eseményeket, megértette, mi lesz a bűnösök végállomása (19. vers), és felismerte, hogy mennyire csúszós talajon állnak, rögtön nem irigyelte őket. Ha mi is előrefelé nézünk, és nem oldalra, kevesebbszer fogunk orra bukni.

Gordon Christo
a Dél-ázsiai Divízió titkára
Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése