2013. október 15., kedd

Mai szakasz: 69. zsoltár

Hogyan kezeljük azokat a zsoltárokat, amelyekben az ellenséget ilyen szemléletes módon átkozzák, Jézusnak ama felhívása fényében, hogy szeressük az ellenfeleinket? (1) Alkalmazhatjuk Péter tanácsát, aki azt írja, hogy néhány dolog a Bibliában nehezen érthető, és így ne is törődjünk azzal; vagy (2) feltételezhetjük, hogy mivel a Bibliában vannak, ihletettek és Istentől valók; illetve (3) tehetünk erőfeszítést azért, hogy megértsük azokat.

Az Újszövetség írói többször idéztek ebből a zsoltárból, mint bármelyik másikból, több részt Jézus életére alkalmazva. János a 4. verset Jézus ellenfeleire alkalmazza, akik ok nélkül utálták Őt; a 9. verset pedig a templom megtisztítására, amikor kihajította azokat, akik megsértették Istent; míg a 21. vers az ellenség megvetését írja le, és azt, ahogy ecettel kínálták meg a szomjúsága csillapítására. Mindezek után szinte azt várnánk, hogy a zsoltár ezekkel a szavakkal folytatódik, „bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit tesznek”, ehelyett átkot találunk. Dávid ezzel a kéréssel zárja a zsoltárt. „Töröld ki őket az élők könyvéből!” (29. vers)

Akkor tehát Jézus megbocsátó vagy Dávid átkozódó hozzáállását sajátítsuk el a gúnyolóinkkal szemben? Mivel Dávid következő zsoltára (Zsolt. 70) is tartalmaz átokkal kapcsolatos elemeket, holnap folytatjuk!

Gordon Christo,
a Dél-ázsiai Divízió titkára
Fordította: Kóczián Károly

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése