2013. október 12., szombat

Mai szakasz: 66. zsoltár

Az utasítás „az egész Földnek” szól, hogy örvendezve kiáltson fel Istenhez (1. vers), mert a művei nagyszerűek, és még az ellensége is hódol előtte (3. vers).  Hatalmasak a mi Istenünk művei, és a zsoltáríró arra hívja fel a figyelmünket, hogy ismerjük el azokat, mint például a tenger és a folyó kettéválasztását. Ezek a csodás dolgok példái voltak annak, mit tud tenni Isten értünk, hogy biztonságban haladhassunk át a nehézségen és problémán, és hogy megszabaduljunk attól. Még az is, ha Isten megengedi, próbán menjünk keresztül, azt a célt szolgálja, hogy csiszoljon bennünket, és nagyobb jólétet adjon (10-12. vers). Ennek következménye a vágy, hogy bizonyságot tegyünk az Úrról. „Jöjjetek, és halljátok meg, mit cselekedett a lelkemmel!” (16. vers) Isten soha nincsen messze tőlünk. Meghallgatja a könyörgésünket (19. vers), és nem vonja meg tőlünk a kegyelmét (20. vers). Milyen csodálatos ez!

Ez a zsoltár arra hív bennünket, hogy tanúskodjunk Isten jósága mellett, és dalban fejezzük ki a bizonyságtételünket. A zene felemeli a lelket, megkönnyíti a szívet, eluralja az érzésünket, örömre fordítva azt, amikor Istenhez emeljük az imánkat. A győzelem éneke fog visszhangozni a megváltottak ajkáról, amikor az örökkévaló jutalmukat megkapják. A zene kellemessé teszi a munkát. A zene elűzi a csüggedést. „A dallamos zene Isten egyik ajándéka az embereknek, felülmúlhatatlan, összehasonlíthatatlan eszköz, amikor Isten szeretetével csordultig teli a lélek.” (E G White Selected Messages 335. oldal)

 „A szíve örömét gyakran zsoltárral és mennyei énekkel fejezte ki. Názáret lakói gyakran hallották a hangját, amint dicsérettel és hálával járult Isten elé. A Mennyel az éneke által tartotta a kapcsolatot. Ha a társai a fárasztó munkáról panaszkodtak, a Megváltó ajkáról felszálló édes dallam felvidította őket. Úgy tűnt, hogy a dicsérete elűzi a gonosz angyalokat, és mint a tömjén, jó illattal tölti be a környéket. Hallgatóinak gondolatát a földi élet terhéről a mennyei otthon felé irányította.” (Jézus élete, 52-53.oldal, Advent Kiadó, 1989)

Énekbe foglalhatjuk a hálánkat, és kifejezhetjük a boldogságunkat Istennek, de a szeretet egyedi dallamot ad a szavainkhoz, és ennek eredménye a dicsőítő zene. A zene a Mennyből ered, és az által másképpen tapasztaljuk meg a világot. Akkor énekeltem először hálaéneket, amikor az újszülött kisfiamat tartottam a karomban. A szeretet hatására magától buggyant ki a szívemből. A szeretet dallama volt. Ez a zsoltár arra hív bennünket, hogy énekeljük a szeretet dallamát az egyetlennek, akit szeretünk, a világmindenség Istenének, a mi megváltó Istenünknek.

Ahogy, egy 11 éves thaiföldi kislány kifejezése a zenei ismeretéről mosolygásra késztetett, bár egyetértek az egyszerű szavaival. „Ha nem zenélünk, a lelkünk csak félúton van.”  Ó, a zene megváltoztatja a hozzáállásunkat. Ez a hiányzó összetevő, ami az örömünk kifejezését teljessé teszi, amint a Megváltónkat szemléljük. Isten megáldott minket. Legyünk ennek tudatában, ahogyan a zsoltáros, és áldjuk Istent (20. vers)! Igen, áldott legyen az Ő neve mindörökké! És dalszövegben hagyja el az ajkunkat a hálaadásunk és imádságuk, ahogy dallamban és énekben emeljük fel a lelkünket, amiért Jézus megváltott minket!

Teresita Pérez
Nyugdíjas író,
Florida, USA
Fordította: Csala Beáta

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése