2013. október 8., kedd

Mai szakasz: Zsoltárok 62

Csodálatos erővel kezdődik ez a zsoltár, amint Dávid bizonyítja elkötelezettségét és hitét Isten felé. Dávid nyomatékosan leszögezi, hogy csak egyetlen személy van, akire rábízhatja magát, akire várhat és akiben megbízhat, és Ő nem más, mint Isten. Ha várnia kell, akkor várni fog türelmesen és békésen. Dávid bemutatja az Egyetlenbe vetett bizalmát, akire vár, s akiről így vall: Ő a „szabadulásom,” „kősziklám” és „oltalmam.” Itt, ahol Dávid átadja magát, kijelenti, hogy „azért nem rendülök meg felettébb.” A hite és a tapasztalatai Istenben teszik rendíthetetlenné. Dávid ezen magabiztos függése Istentől az a biztos alap, amelyen állva le tudja győzni ellenségeit, látja a sorsukat, és le tudja leplezni a hátsó szándékaikat.

Az első és második versben Dávid zenével nyitja a zsoltárt. Tisztelete és imája bőségesen árad szívéből Isten felé, ahogy tanúskodik Istenről, a „dicsőségéről,” aki az ő „erős kősziklája” és „menedéke.” Az a szépség és erő, amivel ezeket a szavakat leírták (2-3, 6-7. vers) éreztetik a lelki növekedés és bizalom mélységét, amelyek az ember egész életén át fejlődnek. Ezeken keresztül tanúsítja Dávid, hogy egyedül Isten nem hagyja el sohasem. Azt szeretné, hogy mások is teljesen megbízzanak Istenben, és azt a tanácsot adja, hogy lépjenek be Isten menedékhelyére – egészen kitárt szívvel. Kiemeli, mennyire fontos, hogy egyedül csak Istentől függjünk és eközben kifejti, hogy kiben nem lehet megbízni és mi az önfüggőségünk gyökre: a hatalom és a pénz csábítása. Megerősíti tisztségének élettapasztalatait, alázatosan elismeri Isten fennhatóságát, kegyelmét és igazságos ítéletét.

Ahogy Dávidnak is, úgy nekünk is jönnek rosszabb időszakok az életünkben. Akár ravasz ellenfelek, egészségügyi, anyagi problémák, akár veszteségek, tragédiák, vagy egy látszólag megválaszolatlan ima. A zsoltár legfontosabb mondanivalója az, hogy egyedül Ő a mi lelki és testi Megváltónk. Alázzuk meg magunka és bízzunk benne! Várjunk rá nyugodtan és békességben! Emlékezzünk meg hűséges tetteiről és mondjuk el azokat! Számoljunk be az világnak Istenről, így mindenki hallja, hogy vágyódunk utána, mint Megváltó, Szikla, Erősség, és Oltalom után. Használjuk az ő szavát, mint kardot, hogy harcolhassunk bármi és bárki ellen, aki gyengíti a kitartásunkat Istenben a nehéz időszakok alatt!

Szerető Uram, segíts, hogy úgy tudjak benned hinni, ahogy kellene! Segíts, hogy kívánjam az ígéreteidet és elfogadjam őket! Segíts, hogy biztosan tudjam várni a te tökéletes időzítésedet. Add, hogy erőteljesen és mozdíthatatlanul álljak a te jelenlétedben kegyelmeddel védve! Ámen.

Stephanie Sheehan
Southern Adventist University 

Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése