2013. december 18., szerda

Mai szakasz: 133. zsoltár

Ez egy rövid zsoltár, de hatalmas az üzenete: egység és közösség - és az az áldás, amit ezek eredményeznek. Az egység és a közösség olyan fontos, hogy maga Jézus imádkozott ezért (Jn 17:11; 20-23) és később Pál prédikált róla (Fil 2:2-8; Kol 3.14-15).

Ebben a zsoltárban két kép festi meg az egységet és a közösséget. Az első képen olaj folyik alá Áron fején és szakállán, ruhája gallérjára. Palesztina forró és száraz éghajlatán az olaj a kiszáradt és repedezett bőr számára enyhítő orvosság. A felkenetés, különösen Áron főpapé egy különleges esemény volt - Isten áldásának a szimbóluma. A felkenetésre használt olajnak különleges illata volt, egy olyan recept szerint készült, amit nem lehetett utánozni (2 Móz 30:22-30). Amikor Mária megkente Jézust a "ház pedig megtelt a kenet illatával" (Jn 12:1-3). Isten áldása át fogja járni életünket és otthonunkat, mint a finom illat és megnyugtat bennünket, amikor egységben élünk egymással.   

A második kép a Hermón-hegy aláhulló harmatát mutatja be. Ismét ugyanaz a kép: a száraz Palesztina földjén harmat esik éjjel a magas hegyeken, ez hoz felfrissülést a növényeknek, az állatoknak és az embereknek. A Hermón közel háromezer méter tengerszint feletti magasságán buja, zöld növényzet található még a nyári hónapokban is. Összehasonlítva Jeruzsálemmel (Sion-hegy), ott gyakorlatilag nincs eső az év hat hónapjában. Isten áldása, amely ránk árad, amint egységben és közösségben élünk a családunkkal, felfrissít és megtart bennünket, még ha „száraz” időket élünk is. Ráadásul Isten áldása örökké tartó élete biztosít nekünk. Ezt a gazdag életet Jézus hozta el számunkra (János 10:10). Az Istennel és az Ő népével való egységben és közösségben bővelkedő, beteljesedett és értelmes életet élhetünk.

Hogyan írhatnánk le azokat az áldásokat, amelyeket a családunkkal és a gyülekezeti családdal megélt egység és közösség eredményeként kaptunk?

Ellen  White egy sajátos képet használt az egység kifejezésére: "Képzeljünk el egy nagy kört, amelynek szélétől minden a központ felé halad. Minél jobban közelednek a vonalak a központhoz, annál közelebb kerülnek egymáshoz. Így van ez a keresztény életben is. Minél közelebb kerülünk Krisztushoz, annál közelebb leszünk egymáshoz is. Isten dicsőül meg, amikor népe egységes tevékenységben egyesül" (Boldog otthon 152. o.).

Ezt is írja: "A családban és a gyülekezetben való igaz egység titka nem a tapintatos bánásmódban, nem a vezetésben, nem is a nehézségek legyőzésére irányuló emberfeletti erőfeszítésekben - habár ezektől is sok függ -, hanem a Krisztussal való egységben rejlik" (Boldog otthon 152. o.).

Keressünk mindnyájan szorosabb kapcsolatot a mi Teremtő Istenünkkel, és ennek eredményeképpen éljünk egységben és összhangban felebarátainkkal. Ámen

Thandi Klingbeil
Gyermekeit otthon tanító édesanya
Collegedale, Tennessee
Fordította: Baksa Viktória

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése