2013. december 20., péntek

Mai szakasz: 135. zsoltár

Miután Isten lényét és tetteit dicsőíti, a zsoltáríró arra szán néhány verset, hogy a bálványokat is bemutassa, mint ellentétes oldalt. A szerző gondolatait a következőképpen foglalhatjuk össze:

Isten: hatalmas, és minden isten felett áll
Bálványok: ezüstből és aranyból, emberek keze által készültek

Isten: bármit megtehet, amit akar
Bálványok: képtelenek a cselekvésre

Isten: a neve örökkévaló, mint Izraelnek adott örökség
Bálványok: Akik a bálványokat készítik, éppen olyanok, mint kezük alkotásai (például a szívük kőből van).

Ezeket az éles ellentéteket látva könnyen megcsóválhatjuk a fejünket és csodálkozhatunk, hogy az izraeliták hogyan imádhatták ezeket a haszontalan bálványokat ahelyett, hogy elkötelezték volna magukat az örökkévaló Isten mellett? De mi különbözünk tőlük egyáltalán? Vagy pedig csak annyi történt, hogy az ezüstből és aranyból készült bálványokat felváltotta életünkben a papírpénznek nevezett bálvány?

Habár azzal a régi mondással nőttünk fel: „a pénz nem boldogít,” mégis úgy tűnik, a tetteinkkel ezt a mondást akarjuk meghazudtolni. Vagyont halmozunk fel, mintha az a tragédia idején meg tudna védeni, és közben elfelejtjük, hogy a tragédiák elvehetik és haszontalanná tehetik minden vagyonunkat. Ugyanakkor elfeledkezünk Isten áldásainak valódi értékéről.

Mint ahogy Izrael népe is dönthetett annak idején, hogy ezüstjükből és aranyukból bálványt építenek, vagy templomot; ugyanúgy mi is dönthetünk, mire használjuk fel papírpénzünket. Istenítjük és felhalmozzuk ezt a kincset, vagy arra használjuk, hogy Isten egyházát építsük, és segíthessünk a szükségben lévőknek?

Lori Futcher
szabadfoglalkozású író és szerkesztő
Cleveland, Tennessee, USA
Fordította: Rajki Dávid

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése