2014. november 15., szombat

Mai szakasz: Máté 14

Mennyire szomorúak lehettek Keresztelő János tanítványai, amikor elmondta nekik, hogy nem ő a Messiás? Ugyanakkor bátorította is őket azzal a gondolattal, hogy a Messiás nemsokára köztük lesz. Ők hittek Jánosnak, aki azt mondta, hogy Jézus azért jön, hogy beteljesítse a próféciát, de milyen nagy szomorúságban hagyta őket János halála. Tanítójuk és mentoruk volt. Szó szerint azért küldte Isten, hogy elkészítse a Messiás útját, de most Heródes lefejezteti őt. Biztos vagyok benne, hogy azon aggódtak, hogy mi lesz velük nélküle. Az ő tanításira kell hagyatkozniuk, és hinniük kell Jézusban. A pusztába kiáltó szó elnémult. Ezt a történetet mindig nehéz volt megértenem. El sem tudom képzelni azt a rémületet, amit a követői átéltek, amikor meghallották a hírt. Hogyan őrizhetik meg a hitüket, és hogyan folytathatják életüket?

Ebben az életben gyakran vannak olyan dolgaink vagy elképzeléseink amelyekről úgy vélekedünk, hogy nem tudnánk meglenni nélkülük. A gyász, amelyet akkor érzünk, amikor emberek elszakadnak tőlünk, még ha ideiglenesen is, borzasztóan nehéz. Ilyenkor Isten jelenlétét, gondoskodását és velünk való törődését is meg szoktuk kérdőjelezni életünkben.

János kivégzése után Jézusnak azonnal keresni kellett egy helyet, ahol egyedül lehetett, annyira elszomorította őt unokatestvérének halála. Később, amikor a tömegekkel találkozik, kifejezi együttérzését mindenki iránt aki János követője volt. Elkezdte meggyógyítani őket betegségeikből, lelkileg és fizikailag táplálta őket. Jézus gondoskodott a nép szükségleteiről még gyásza és szomorúsága közepette is. Jézus tudta, hogy János egy napon vele lesz majd, mivel a fájdalom és a halál soha nem képezték Isten tervének részét. Egy másik alkalommal újra gyászolni látjuk Őt, amikor Lázár halála felett sírt.

Ennek a fejezetnek a csúcspontján Jézus a vízen jár és a tanítványai felé közelít. Megijednek az alaktól, amelyet látnak. Nem ismerik fel, hogy ő Jézus, és azt gondolják, hogy egy szellem, talán éppen Keresztelő János szelleme, de Jézus bemutatkozik nekik. Béke tölti el őket. Biztosak lehetünk abban, hogy amikor Jézus szól hozzánk, nem hagy bennünket összezavarodva és kételyek között. Vigaszt és békét ad nekünk. A gyászban és az ideiglenes veszteségeink közepette is Ő a mi REMÉNYSÉGÜNK.  

Joey Norwood Tolbert
M.A. in Religious Studies
keresztény énekes/dalszerző

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése