2014. november 1., szombat

Mai szakasz: Malakiás 4

Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja” (Mal 4:5).

Malakiás 3-ban Isten megígérte, hogy egy különleges követet küld, aki felkészíti népét az Ő személyes eljövetelére. Vajon ki lesz ez a követ?
Malakiás 4. fejezete azonosítja őt.  Ímé, én elküldöm néktek Illyést, a prófétát, mielőtt eljön az Úrnak nagy és félelmetes napja. És az atyák szívét a fiakhoz fordítja, a fiak szívét pedig az atyákhoz, hogy el ne jöjjek és meg ne verjem e földet átokkal” (Mal 4:5-6).

Isten követe úgy jelenik meg, mint Illés, Izrael nagy prófétája. De vajon mit jelentett az, hogy Isten elküldi Illést? Talán visszaküldi őt a mennyből, ahová elragadtatott? Honnan kellett az embereknek felismerniük, hogy ki lesz ez az Illés-alak? Hogyan fog kinézni?

Hogyan nézett ki az igazi Illés? És monda nékik: Milyen volt az a férfiú, aki előtökbe jött volt, és ezeket a beszédeket szólá néktek? És felelének néki: Egy szőr-ruhás ember, derekán bőr övvel felövezve. Akkor monda: Thesbites Illés volt” (2Kir 1:7-8).

Illés visszatérésének próféciája nagyon fontossá vált a zsidók számára. Minden Húsvét alkalmával valósággal eggyel több terítéket használtak, helyet hagyva és várva Illés visszatértére.

Malakiás után hosszú ideig nem támad majd próféta Izraelben. 400 évig nem hallatszik prófétai szó. Isten hallgatni látszik. De a csend megtörik majd Zakariás pap fiának csodálatos születésével (Lk 1:5-25), aki kiáltó szó lesz a pusztában, valaki, aki szőr-ruhát és bőrövet visel. Ha megkérdezték volna, ő-e Illés, Keresztelő János csak ennyit felelt volna: Én kiáltó szó vagyok a pusztában. Egyengessétek az Úrnak útját” (Jn 1:23). Illés lelkével és erejével szólt (Lk1:17).

Az utolsó időkre vonatkoztatva az útkészítés Krisztus második eljövetelére mutat, hirdetve a hármas angyali üzenetet az egész világnak, minden népnek, nyelvnek és nemzetnek (Jel 14:6-7).

Ennek a malakiási próféciának van egy utolsó időre vonatkozó alkalmazása is. Egy nép, akit Illés jelképez, készíti az Úr Jézus második eljövetelének az útját. Ezt a Hármas angyali üzenet hirdetésével teszi. Ennek az üzenetnek el kell jutni minden nemzethez, nyelvhez és néphez (Jel 14:6-7). Kész vagy arra, hogy része legyél ennek a mozgalomnak, amely Illés lelkével felkészíti a világot Jézus visszajövetelére?

Andy Nash Professzor
Southern Adventist University
igazgató, Tabgha Tours to Israel
Fordította: Kóczián Ágnes


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése